Rybářský rozcestník

Rasolnik z kapra

Chuťově vynikající hustá polévka z ruské kuchyně. Lze připravit jak ze sladkovodních, tak mořských ryb. My ji uvařili z kapra.

2 náročnost
45 minut
rasolnikrasolnikrasolnik
  • 500 g rybích filetů
  • 200 g brambor
  • 150 g hřibů (lze nahradit žampiony)
  • 1,5 l vody
  • 150 ml smetany na vaření
  • 2 ks kyselé okurky
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 1 ks petržel
  • 1 ks bobkový list
  • mletý černý pepř
  • drcený kmín
  • nové koření
  • sušený kopr
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety zalijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření, osolíme, vaříme 20 minut na mírném ohni.
    2. Vývar scedíme, rybí maso rozdělíme na kousky, zbavíme kostí a kůže.
    3. Na másle podusíme cibuli s nakrájenými houbami, nastrouhanou mrkví a petrželí, osolíme, okmínujeme.
    4. Směs zalijeme vývarem, přidáme nakrájené brambory na kostičky, ochutíme sušeným nebo čerstvým koprem, mletým pepřem, přisolíme, povaříme
    5. Když brambory změknou, přidáme do polévky nakrájené okurky na kostičky, kousky rybího masa a zjemníme smetanou. Na talíři posypeme nasekanou petrželkou a podáváme například s žitným chlebem.

    Poznámka

    Text i foto: D. M.

    Nejčtenější články

    Rybářský zápisník FishNote

    Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

    Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

    Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

    Jak zpracovat lína v kuchyni

    Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.