Rybářský rozcestník

Pulírovaný kapr (uzený horkým kouřem)

Do lesklé zlatavé barvy vyuzené filety nebo podkovy kapra, nejprve naložené v solném láku dochucené, v tomto případě, tymiánem a prolisovanými stroužky česneku, pak vyuzené v horkém kouři.

3 náročnost
200 minut
+ doba naložení masa 12-24 hodin  
pulírovanýpulírovaný
  • 800 g i více od šupin očištěných filetů nebo podkov z kapra i s kůží
  • 150-200 g mořské soli
  • 5-6 ks stroužků česneku
  • 3 l pitné vody
  • čerstvý tymián
  • Příprava

    1. Vodu mírně zahřejeme, v teplé vodě rozpustíme sůl, pak ji necháme opět úplně prochladnout.
    2. Do filet nebo podkov vetřeme prolisované stroužky česneku a v rukách promnuté jehličky tymiánu, vložíme do prochladlého slaného nálevu a necháme 12 až 24 hodin v lednici pod pokličkou naložené.
    3. Filety opláchneme, napícháme na háčky, pokud je budeme používat a necháme při pokojové teplotě důkladně oschnout. Pokud budeme rybu udit na roštech, jednotlivé kusy položíme na rošty a to kůží dolů.
    4. Udírnu rozpálíme na 70 až 80 °C, do vyhřáté udírny vložíme rošty nebo zahákneme ryby na háčcích, udíme cca 3 hodiny, nezapomínáme občas pokropit štěpky, pokud je při uzení používáme.
    5. Podáváme jak teplé, ihned vytažené z trouby, tak studené i tak bude pulírovaný (lesklý) kapr chutnat skvěle.

    Doporučení

    Podobně, jako kapra lze vyudit i jiné druhy ryb, jako amura, tolstolobika, sumce… Filety nebo podkovy ryb lze také dochutit různým kořením a vynechat česnek, nebo i tymián. Ale česnekovo-tymiánová kombinace je opravdu skvělá, rozhodně stojí za vyzkoušení!

    Poznámka

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.

    Nejčtenější články

    Hybridní techniky lovu ryb

    Občas rybář prostě musí vytáhnout ze šuplíku nějakou techniku lovu, co zrovna nepatří k těm obvyklým, aby buď přelstil nějakou tu chytrou rybu, nebo v tu chvíli, kdy to vyžaduje momentální situace na revíru a lovném místě například díky špatnému počasí. A někteří z nás prostě kombinování různých technik milují. I já patřím mezi tyto neortodoxní rybáře, co se nebojí propojovat různé techniky lovu i když na první pohled mohou vypadat pro někoho tak trochu bizarně.

    Zmrazené nástražní rybky

    Při chytání například candátů, je skvělou nástrahou menší živá, nebo i mrtvá rybka. Ovšem tu nemáme vždy po ruce, naopak někdy zase nevíme, co s přebytečnou nástrahou. Pak malé rybky můžeme prošít návazcem s háčkem a zamrazit!

    Zatraktivnění návnady pomocí červů nebo žížal

    Pokud do krmné směsi přidáte něco živého, například masové červy nebo nasekané žížaly, dokáže vaše návnada nejen lépe přilákat bílou rybu, ale také ji déle udrží v lovném místě, což je druhý důvod, proč zakrmovat.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím