Rybářský rozcestník

Pulírovaný kapr (uzený horkým kouřem)

Do lesklé zlatavé barvy vyuzené filety nebo podkovy kapra, nejprve naložené v solném láku dochucené, v tomto případě, tymiánem a prolisovanými stroužky česneku, pak vyuzené v horkém kouři.

3 náročnost
200 minut
+ doba naložení masa 12-24 hodin  
pulírovanýpulírovaný
  • 800 g i více od šupin očištěných filetů nebo podkov z kapra i s kůží
  • 150-200 g mořské soli
  • 5-6 ks stroužků česneku
  • 3 l pitné vody
  • čerstvý tymián
  • Příprava

    1. Vodu mírně zahřejeme, v teplé vodě rozpustíme sůl, pak ji necháme opět úplně prochladnout.
    2. Do filet nebo podkov vetřeme prolisované stroužky česneku a v rukách promnuté jehličky tymiánu, vložíme do prochladlého slaného nálevu a necháme 12 až 24 hodin v lednici pod pokličkou naložené.
    3. Filety opláchneme, napícháme na háčky, pokud je budeme používat a necháme při pokojové teplotě důkladně oschnout. Pokud budeme rybu udit na roštech, jednotlivé kusy položíme na rošty a to kůží dolů.
    4. Udírnu rozpálíme na 70 až 80 °C, do vyhřáté udírny vložíme rošty nebo zahákneme ryby na háčcích, udíme cca 3 hodiny, nezapomínáme občas pokropit štěpky, pokud je při uzení používáme.
    5. Podáváme jak teplé, ihned vytažené z trouby, tak studené i tak bude pulírovaný (lesklý) kapr chutnat skvěle.

    Doporučení

    Podobně, jako kapra lze vyudit i jiné druhy ryb, jako amura, tolstolobika, sumce… Filety nebo podkovy ryb lze také dochutit různým kořením a vynechat česnek, nebo i tymián. Ale česnekovo-tymiánová kombinace je opravdu skvělá, rozhodně stojí za vyzkoušení!

    Poznámka

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Pozvánka na závod Neratovický sumec 2022

    Místní organizace Neratovice zved na rybářský závod „Neratovický sumec 2022“, který se koná 23. – 25. 9. 2022 na revíru Labe 16M – Mlékojedy pískovna….