Rybářský rozcestník

Pstruh z Bavorského lesa

Jedna z variant uzení pstruhů.

3 náročnost
20 minut
+ 12 hodin nakládání, 20 minut uzení  
  • Nálev pro cca 15 pstruhů:
  • 15 l vody
  • 150 g soli
  • 2 ks citrónu nakrájeného na kolečka
  • 1 ks balíčku koření na ryby (5–10 g)
  • 1 ks balíček koření na kyselou pečeni (čistě podle vlastní chuti)
  • Příprava

    1. Pstruhy důkladně umyjeme, vykucháme a naložíme do láku z výše uvedených ingrediencí
    2. Po cca 12 hodinách je pstruh připravený k uzení
    3. Udí se asi 20 minut, teplota musí dosahovat více než 100 °C, aby vnitřní teplota masa dosáhla 70 až 80 °C, důležité je, aby na počátku uzení byla teplota nejvyšší a postupně se snižovala.

    Doporučení

    Ať už volíte pstruha potočního nebo duhového, nemůžete nic zkazit, pstruzi o velikosti jedné „porce“, tedy s váhou od 250 do 300 g, jsou nejvhodnější. Mohou se udit jak nad ohništěm, tak ve válcové nebo ve skříňové udírně. Mnozí uzenáři dávají přednost uzení v kouři z načervenalého olšového dřeva.

    Poznámka

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vařešní zde: Uzení ryb.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?