Rybářský rozcestník

Pstruzi uzení horkým vzduchem

Ryby uzené horkým vzduchem na švýcarský způsob.

3 náročnost
30 minut
+ 2-3 hodiny naložení, až 3 hodiny uzení  
  • Na 100 g ryby:
  • pstruzi (libovolný počet)
  • 10 g soli na 100 g ryby
  • Příprava

    1. Pstruzi se vykuchají a dobře opláchnou
    2. Nasolí se nasucho, to znamená ze všech stran i v břišní dutině
    3. Na 100 g ryby potřebujeme asi 5–10 g soli
    4. Pak se pstruzi uloží do podlouhlé nádoby
    5. Ryby do 200 g se nechají proležet asi tak 2 hodiny, ryby do 300 g 2,5 hodiny a ryby do 400 g 3,5 hodiny
    6. Nasolené ryby se znovu očistí a nechají se okapat a dostatečně osušit
    7. Doba uzení je 1–1,5 hodiny
    8. Ryba je vyuzená, jestliže je maso na vytržené hřbetní ploutvi bílé, tedy není již průhledné
    9. Zavěšené ryby se pak nechají vychladnout.

    Doporučení

    Jiná možnost: naložení do láku (nálevu). Připraví se nálev (1,5 l vody na 1 kg váhy ryb) . Při době nakládání 2 hodiny: 300 g soli na 1 l vody. Při době nakládání 10 hodin: 100 g soli na 1 l vody. Naložené ryby musí být zcela potopené v nálevu.

    Poznámka

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím