Rybářský rozcestník

Pstruzi uzení horkým vzduchem

Ryby uzené horkým vzduchem na švýcarský způsob.

3 náročnost
30 minut
+ 2-3 hodiny naložení, až 3 hodiny uzení  
  • Na 100 g ryby:
  • pstruzi (libovolný počet)
  • 10 g soli na 100 g ryby
  • Příprava

    1. Pstruzi se vykuchají a dobře opláchnou
    2. Nasolí se nasucho, to znamená ze všech stran i v břišní dutině
    3. Na 100 g ryby potřebujeme asi 5–10 g soli
    4. Pak se pstruzi uloží do podlouhlé nádoby
    5. Ryby do 200 g se nechají proležet asi tak 2 hodiny, ryby do 300 g 2,5 hodiny a ryby do 400 g 3,5 hodiny
    6. Nasolené ryby se znovu očistí a nechají se okapat a dostatečně osušit
    7. Doba uzení je 1–1,5 hodiny
    8. Ryba je vyuzená, jestliže je maso na vytržené hřbetní ploutvi bílé, tedy není již průhledné
    9. Zavěšené ryby se pak nechají vychladnout.

    Doporučení

    Jiná možnost: naložení do láku (nálevu). Připraví se nálev (1,5 l vody na 1 kg váhy ryb) . Při době nakládání 2 hodiny: 300 g soli na 1 l vody. Při době nakládání 10 hodin: 100 g soli na 1 l vody. Naložené ryby musí být zcela potopené v nálevu.

    Poznámka

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!