Ryby uzené horkým vzduchem na švýcarský způsob.
1. Pstruzi se vykuchají a dobře opláchnou
2. Nasolí se nasucho, to znamená ze všech stran i v břišní dutině
3. Na 100 g ryby potřebujeme asi 5–10 g soli
4. Pak se pstruzi uloží do podlouhlé nádoby
5. Ryby do 200 g se nechají proležet asi tak 2 hodiny, ryby do 300 g 2,5 hodiny a ryby do 400 g 3,5 hodiny
6. Nasolené ryby se znovu očistí a nechají se okapat a dostatečně osušit
7. Doba uzení je 1–1,5 hodiny
8. Ryba je vyuzená, jestliže je maso na vytržené hřbetní ploutvi bílé, tedy není již průhledné
9. Zavěšené ryby se pak nechají vychladnout.
Jiná možnost: naložení do láku (nálevu). Připraví se nálev (1,5 l vody na 1 kg váhy ryb) . Při době nakládání 2 hodiny: 300 g soli na 1 l vody. Při době nakládání 10 hodin: 100 g soli na 1 l vody. Naložené ryby musí být zcela potopené v nálevu.
Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.