Rybářský rozcestník

Kapr na paprice s ořechy

Po obou stranách na másle opečený kapr, podušený spolu s ořechy a dalšími ingrediencemi.

2 náročnost
40 minut
  • 4 ks porce kapra
  • 1 ks větší cibule
  • 4 lžíce nastrouhaných jader vlašských ořechů
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 50 g másla
  • mletý černý pepř
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěné porce kapra osolíme a na másle po obou stranách opečeme
    2. Vedle kapra osmahneme dozlatova jemně nakrájenou cibuli, přidáme papriku, pepř, zpěníme a ihned podlijeme horkou vodou, zvolna pod pokličkou dusíme
    3. Když je kapr téměř hotový, dáme na dno čistého hrnce polovinu mletých ořechů, na ně urovnáme porce kapra, posypeme zbylými ořechy a zalijeme prolisovanou omáčkou
    4. Necháme asi 30 minut na velmi mírném teple, jen co by kapr došel a ořechy se dobře rozpařily (omáčky musí být tolik, aby byla ryba potopená).

    Doporučení

    Podáváme s houskovými knedlíky.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.