Rybářský rozcestník

Boršč ze sumce

Využití hlavy a odřezků ze sumce na kvalitní, hutnou polévku, která zasytí i zahřeje.

2 náročnost
100 minut
borščborščboršč
  • 1500 g odřezků ze sumce (rozpůlená hlava zbavená skřelí a vousů, břicho, atd.)
  • 500 g brambor
  • 300 g červené řepy
  • 300 g zelí
  • 200 g rajského protlaku
  • 2,5 l vody
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 3 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks bobkové listy
  • červená sladká paprika
  • sádlo
  • pepř
  • ocet
  • sůl
  • Příprava

    1. Rozpůlenou hlavu, odřezky zalijeme vodou, přidáme jednu neoloupanou cibuli, sůl, divoké koření a na mírném plameni táhneme vývar 1 hodinu.
    2. Vývar scedíme, hlavu, odřezky necháme vychladnout, libové maso bez tuku a kostí obereme, odložíme stranou. Z vývaru sebereme přebytečný tuk naběračkou a odsajeme ubrouskem.
    3. Na sádle zpěníme cibuli, posypeme červenou paprikou, promícháme a přidáme najemno nakrájené zelí na nudličky, kostičky červené řepy, podlijeme vývarem, aby bylo vše ponořeno, dusíme 30 minut.
    4. Přilijeme zbytek vývaru, rajský protlak, přidáme nakrájené brambory a mrkev, vaříme, až všechny suroviny změknou.
    5. Na závěr polévku ochutíme pepřem, solí a octem.
    6. Boršč nalijeme do talířů a přidáme kousky rybího masa, které ohřejeme v troubě.

    Doporučení

    Podáváme samotné nebo s pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Pozvánka na závod Neratovický sumec 2022

    Místní organizace Neratovice zved na rybářský závod „Neratovický sumec 2022“, který se koná 23. – 25. 9. 2022 na revíru Labe 16M – Mlékojedy pískovna….