Rybářský rozcestník

Boršč ze sumce

Využití hlavy a odřezků ze sumce na kvalitní, hutnou polévku, která zasytí i zahřeje.

2 náročnost
100 minut
borščborščboršč
  • 1500 g odřezků ze sumce (rozpůlená hlava zbavená skřelí a vousů, břicho, atd.)
  • 500 g brambor
  • 300 g červené řepy
  • 300 g zelí
  • 200 g rajského protlaku
  • 2,5 l vody
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 3 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks bobkové listy
  • červená sladká paprika
  • sádlo
  • pepř
  • ocet
  • sůl
  • Příprava

    1. Rozpůlenou hlavu, odřezky zalijeme vodou, přidáme jednu neoloupanou cibuli, sůl, divoké koření a na mírném plameni táhneme vývar 1 hodinu.
    2. Vývar scedíme, hlavu, odřezky necháme vychladnout, libové maso bez tuku a kostí obereme, odložíme stranou. Z vývaru sebereme přebytečný tuk naběračkou a odsajeme ubrouskem.
    3. Na sádle zpěníme cibuli, posypeme červenou paprikou, promícháme a přidáme najemno nakrájené zelí na nudličky, kostičky červené řepy, podlijeme vývarem, aby bylo vše ponořeno, dusíme 30 minut.
    4. Přilijeme zbytek vývaru, rajský protlak, přidáme nakrájené brambory a mrkev, vaříme, až všechny suroviny změknou.
    5. Na závěr polévku ochutíme pepřem, solí a octem.
    6. Boršč nalijeme do talířů a přidáme kousky rybího masa, které ohřejeme v troubě.

    Doporučení

    Podáváme samotné nebo s pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

    Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

    Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

    Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

    Zakrmovací pachová krmítka

    Dnes je docela trendy, při chytání ryb, používat různé umělé nástrahy, například napodobeniny brouků, mušek, rybek, či jiných potvůrek žijících pod vodou nebo i kolem vody. Dnešní moderní rybář však má ve svém arzenálu i jiné umělotiny, například umělou kukuřici. A tak není divu, že někdo vymyslel i variantu lovu ryb s krmítkem, ale bez krmení, jen s houbičkou umístěnou v krmítku, která po nadipování dělá ve vodě podobnou práci, jako klasická zakrmovací směs.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím