500 g vykuchaných, stažených okounů
1,5 l vody
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce citronové šťávy
1 ks mrkev
1 ks petržel
muškátový květ
černý pepř
libeček
sůl
Příprava
- Okouny zalijeme vodou, osolíme, vaříme pod pokličkou, na mírném plameni, 30 minut, až se maso začne oddělovat od páteře a kostí.
- Slijeme vývar přes sítko, okouny obereme, uvařené maso dáme stranou.
- Mrkev a petržel nastrouháme na nudličky.
- V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nastrouhanou zeleninu, necháme orestovat, zaprášíme moukou, zalijeme částí vývaru, mícháme, až se rozpustí mouka, přilijeme zbytek vývaru.
- Polévku vaříme, až zelenina změkne, ochutíme pepřem, solí, muškátovým květem (špetka), citronovou šťávou, přidáme nasekaný libeček, povaříme ještě 5 minut.
- Do talířů dáme kousky rybího masa a zalijeme vývarem, podáváme s pečivem.
Doporučení
Okouny lze nahradit candátem, sumcem nebo mořskými rybami, třeba treskou, prostě rybou, která má málo svalových kůstek.
Poznámka
Text i foto: Dalibor Marounek