Rybářský rozcestník

Polévka z okounů II.

Oblíbený recept naší rodiny! Jde o velice chutnou polévku z masa okounů, kterou lze uvařit za méně než 1 hodinu.

2 náročnost
45 minut
polévkapolévka
  • 500 g vykuchaných, stažených okounů
  • 1,5 l vody
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks petržel
  • muškátový květ
  • černý pepř
  • libeček
  • sůl
  • Příprava

    1. Okouny zalijeme vodou, osolíme, vaříme pod pokličkou, na mírném plameni, 30 minut, až se maso začne oddělovat od páteře a kostí.
    2. Slijeme vývar přes sítko, okouny obereme, uvařené maso dáme stranou.
    3. Mrkev a petržel nastrouháme na nudličky.
    4. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nastrouhanou zeleninu, necháme orestovat, zaprášíme moukou, zalijeme částí vývaru, mícháme, až se rozpustí mouka, přilijeme zbytek vývaru.
    5. Polévku vaříme, až zelenina změkne, ochutíme pepřem, solí, muškátovým květem (špetka), citronovou šťávou, přidáme nasekaný libeček, povaříme ještě 5 minut.
    6. Do talířů dáme kousky rybího masa a zalijeme vývarem, podáváme s pečivem.

    Doporučení

    Okouny lze nahradit candátem, sumcem nebo mořskými rybami, třeba treskou, prostě rybou, která má málo svalových kůstek.

    Poznámka

    Text i foto: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?