1,5 l vody
300 g rybích odřezků
200 g jiker
30 g másla
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
4 ks kuličky celého pepře
2 ks bobkové listy
1 ks menší cibule
mletá červená paprika
pepř mletý
ocet
sůl
Příprava
- Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku, do které přidáme jemně nastrouhanou cibuli a mletou červenou papriku.
- Zalijeme vodou, přidáme rybí odřezky, bobkový list, celý pepř, sůl, trochu octa. Vaříme, za občasného míchání, na mírném plameni 30 minut.
- Mezitím uvaříme ve slané vodě zvlášť jikry.
- Polévku přecedíme, rybí maso zbavíme kůstek a přidáme propláchnuté jikry.
- Ochutíme solí, pepřem, octem, přidáme zakysanou smetanu.
- Na talíři, jednotlivé porce polévky, posypeme nasekanou pažitkou nebo petrželkou, podáváme s pečivem nebo chlebem.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek