Rybářský rozcestník

Jikrová polévka podle baštýřky

Chutná polévka z jiker a rybích odřezků z Třeboňska jak ji kdysi vařily tamější baštýřky.

2 náročnost
45 minut
jikrovájikrová
  • 1,5 l vody
  • 300 g rybích odřezků
  • 200 g jiker
  • 30 g másla
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks menší cibule
  • mletá červená paprika
  • pepř mletý
  • ocet
  • sůl
  • Příprava

    1. Z mouky a másla usmažíme světlou jíšku, do které přidáme jemně nastrouhanou cibuli a mletou červenou papriku.
    2. Zalijeme vodou, přidáme rybí odřezky, bobkový list, celý pepř, sůl, trochu octa. Vaříme, za občasného míchání, na mírném plameni 30 minut.
    3. Mezitím uvaříme ve slané vodě zvlášť jikry.
    4. Polévku přecedíme, rybí maso zbavíme kůstek a přidáme propláchnuté jikry.
    5. Ochutíme solí, pepřem, octem, přidáme zakysanou smetanu.
    6. Na talíři, jednotlivé porce polévky, posypeme nasekanou pažitkou nebo petrželkou, podáváme s pečivem nebo chlebem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?