hlava z kapra
100 g jiker
100 g kořenové zelenin
80 g hladké mouky
50 g másla
50 g metany
15 g sušených hříbků
1,5 l rybího vývaru
1 dl mléka
1 ks žloutek
mletý muškátový oříšek
mletý černý pepř
sůl
Příprava
- Zeleninu, hlavu z kapra povaříme.
- Z nasucho osmažené mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, přidáme černý pepř, muškátový oříšek a hodinu vaříme.
- Potom ji zalijeme mlékem, procedíme, vložíme do ní nasekané rybí maso, jikry, uvařenou nasekanou zeleninu a posekané sušené houby.
- Nakonec polévku zjemníme žloutkem rozkvedlaným ve smetaně a dochutíme solí, polévkovým kořením. Podáváme s nakrájenou opečenou houskou.
Poznámka
Text z kuchařky: Ryby podle baštýřek z Třeboňska M. Hule, F. Kubů. Foto zdroj: D. Marounek.