1 kg odřezků, hlav, ocasů z ryb (kapr, štika, candát, sumec atd.)
1,5 l vody
1 dl bílého vína
100 g žampionů
100 g hrášku
4 ks kuličky nového koření
4 ks kuličky celého pepře
2 ks sladkokyselé okurky
2 ks bobkové listy
1 ks kousek celeru
1 ks cibule
1 ks mrkve
sladká červená mletá paprika
pálivá červená mletá paprika
zakysaná smetana
pažitka
pepř
olej
sůl
Příprava
- Rybí odřezky zalijeme vodou, přidáme sůl, nové koření, celý pepř, mrkev, celer, na mírném plameni vaříme 40 minut.
- Vývar scedíme, rybí maso, kořenovou zeleninu necháme vychladnout, nakrájíme na kousky, odložíme stranou.
- V hrnci na oleji zpěníme cibuli, přidáme plátky žampionů, podusíme, zalijeme vývarem. Přidáme sterilovaný hrášek, nakrájené okurky, zalijeme vínem, ochutíme sladkou a pálivou paprikou, solí, přidáme rybí maso, kořenovou zeleninu, necháme krátce prohřát.
- Polévku nalijeme do talířů, posypeme nasekanou pažitkou, přidáme kopeček zakysané smetany.