800-1000 g odřezků z ryb (hlava, ocas atd.)
50 g slaniny
1,5 l vody
4 ks kuličky nového koření
4 ks kuličky černého (barevného) pepře
2 ks bobkové listy
2 ks rajčata
1 ks zelená paprika
1 ks cibule
červená sladká paprika
červená pálivá paprika
petrželka
sádlo
pepř
sůl
Příprava
- Rybí odřezky vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř), vaříme na mírném plameni 20 minut.
- Vývar slijeme, z odřezků obereme maso, které dáme stranou do misky.
- Na sádle zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou slaninu, zaprášíme červenou paprikou, necháme zesklovatět.
- Zalijeme vývarem, přidáme nakrájená oloupaná rajčata, proužky papriky, vaříme, až zelenina změkne.
- Nakonec polévku dochutíme octem, pálivou paprikou, pepřem a solí.
- Polévku nalijeme do talířů, vložíme kousky rybího masa, posypeme nasekanou petrželkou.
Doporučení
Takto připravenou polévku podáváme s pečivem. Kdo má rád hodně ostré, pak může do polévky dát i jednu nasekanou chilli papričku, ta dodá polévce další chuťový rozměr.
Poznámka
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek