750 -1000 g rybích odřezků
1,5-2 l vody
4 ks kuličky celého pepře
4 ks kuličky nového koření
2 ks vejce uvařená na tvrdo
2 ks housky
1 ks kousek celeru
1 ks bobkový list
1 ks cibule
1 ks mrkev
2 dl mléka
1 dl smetany
zelená petrželka
muškátový květ
hladká mouka
pepř mletý
máslo
sůl
Příprava
- Rybí odřezky kořenovou zeleninu a cibuli zalijeme vodou, přidáme koření (bobkový list, celý pepř, nové koření), osolíme, a vaříme na mírném ohni 45 minut.
- Housky nakrájíme na kousky, zalijeme, mlékem.
- Vývar přecedíme, rybí maso zbavíme kostí, odložíme stranou.
- Kořenovou zeleninu necháme vychladnout, nakrájíme na jemno.
- Rozpustíme máslo, přisype hladkou mouku, uděláme jíšku, zalijeme vývarem, povaříme.
- Housky s mlékem rozšleháme na kašičku, přidáme nastrouhaná vejce, promícháme a vlijeme do polévky. Přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, kousky rybího masa, vaříme 5 minut.
- Na závěr polévku zjemníme smetanou, dochutíme muškátovým květem, pepřem a solí.
- Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou.
Doporučení
Podáváme s pečivem, nebo posypeme nasucho opečenými kostičkami housky.
Poznámka
Text i foto: Dalibor Marounek