Rybářský rozcestník

Pepřenky z ryb

Nasolené, v octovém nálevu naložené proužky rybího masa, promíchané se sterilovanou zeleninou, dochucené pepřem a dalším kořením, nakonec zalité sladkokyselým nálevem.

2 náročnost
50 minut
+ několik hodin nasolení, 4 až 5 dní naložení, 3 dny finálního odležení  
Pepřenky z ryb
  • 2 kg bílé ryby (cejn, plotice, kapr ...)
  • 5-6 vrchovatých lžic soli
  • Na nálev na naložení:
  • 3 dcl octa
  • 3/4 l převařené, mírně prochladlé vody
  • 2 vrchovaté lžíce cukru
  • 1 vrchovatá lžíce soli
  • 5-8 ks kuliček černého pepře
  • 4-6 ks kuliček nového koření
  • 2 ks bobkové listy
  • Na dohotovení:
  • 5-7 ks středně velkých cibulí
  • 150-200 g sterilované zeleniny (směs zelí, mrkve, hrášku a okurky)
  • mletý černý pepř
  • Na nálev na finální zalití (dochucení):
  • 5-6 lžic oleje
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 1,5 lžíce soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 ks chilli papričky
  • 2 dcl vody
  • 1 dcl octa
  • Příprava

    1. Očištěné ryby nafiletujeme, jednotlivé filety pak nakrájíme na proužky, ty vložíme do cedníku a důkladně propereme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat

    2. Připravené maso dáme do větší mísy a posypeme solí, promícháme a necháme několik hodin odležet, nejlépe přes noc

    3. Připravíme nálev na naložení; smícháme 3 dcl octa s převařenou, mírně prochladlou vodou (¾ l), přidáme lžíci soli a 2 lžíce cukru, celé koření, vše promícháme

    4. Odležené ryby propláchme, zbavíme soli a necháme okapat, maso pak vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme studeným nálevemu, uzavřeme víčkem a necháme v lednici asi 4 až 5 dní odležet

    5. Jakmile kosti díky působení octa změknou, proužky ryby procedíme a necháme okapat

    6. Oloupané cibule nakrájíme na plátky, přidáme sterilovanou zeleninu, na kousky pokrájenou chilli papričku, vše smícháme, dochutíme pepřem

    7. Nakonec směs dáme do zavařovacích sklenic, zalijeme finálním nálevem, který jsme připravili smícháním výše uvedených surovin (pokud je málo nálevu, uděláme si další várku!), zavřené pepřenky necháme další 2 až 3 dny odležet, pak se do nich můžeme konečně pustit.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím