Rybářský rozcestník

Pepřenky z ryb

Nasolené, v octovém nálevu naložené proužky rybího masa, promíchané se sterilovanou zeleninou, dochucené pepřem a dalším kořením, nakonec zalité sladkokyselým nálevem.

2 náročnost
50 minut
+ několik hodin nasolení, 4 až 5 dní naložení, 3 dny finálního odležení  
Pepřenky z ryb
  • 2 kg bílé ryby (cejn, plotice, kapr ...)
  • 5-6 vrchovatých lžic soli
  • Na nálev na naložení:
  • 3 dcl octa
  • 3/4 l převařené, mírně prochladlé vody
  • 2 vrchovaté lžíce cukru
  • 1 vrchovatá lžíce soli
  • 5-8 ks kuliček černého pepře
  • 4-6 ks kuliček nového koření
  • 2 ks bobkové listy
  • Na dohotovení:
  • 5-7 ks středně velkých cibulí
  • 150-200 g sterilované zeleniny (směs zelí, mrkve, hrášku a okurky)
  • mletý černý pepř
  • Na nálev na finální zalití (dochucení):
  • 5-6 lžic oleje
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 1,5 lžíce soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 ks chilli papričky
  • 2 dcl vody
  • 1 dcl octa
  • Příprava

    1. Očištěné ryby nafiletujeme, jednotlivé filety pak nakrájíme na proužky, ty vložíme do cedníku a důkladně propereme pod studenou tekoucí vodou, necháme důkladně okapat

    2. Připravené maso dáme do větší mísy a posypeme solí, promícháme a necháme několik hodin odležet, nejlépe přes noc

    3. Připravíme nálev na naložení; smícháme 3 dcl octa s převařenou, mírně prochladlou vodou (¾ l), přidáme lžíci soli a 2 lžíce cukru, celé koření, vše promícháme

    4. Odležené ryby propláchme, zbavíme soli a necháme okapat, maso pak vložíme do zavařovací sklenice a zalijeme studeným nálevemu, uzavřeme víčkem a necháme v lednici asi 4 až 5 dní odležet

    5. Jakmile kosti díky působení octa změknou, proužky ryby procedíme a necháme okapat

    6. Oloupané cibule nakrájíme na plátky, přidáme sterilovanou zeleninu, na kousky pokrájenou chilli papričku, vše smícháme, dochutíme pepřem

    7. Nakonec směs dáme do zavařovacích sklenic, zalijeme finálním nálevem, který jsme připravili smícháním výše uvedených surovin (pokud je málo nálevu, uděláme si další várku!), zavřené pepřenky necháme další 2 až 3 dny odležet, pak se do nich můžeme konečně pustit.

    Nejčtenější články

    ORLÍK AKTUÁLNĚ :-(((

    Poté, co jsme v neděli dopoledne chytili pytláka bez dokladů (lovil vesele na dva pruty) a rybáře, který dlouhodobě porušoval řád, jsme si udělali včera odpoledne výlet na Orlík a objeli 20 km břehů. JE NEUVĚŘITELNÉ, co se tam děje. Vesele se vláčí (všichni tedy svorně tvrdili, že si zrovna teď chystají věci na zahájení), loď na vodě plná komplet výbavy na dravce (prut na lov nástražek, dva pruty na tahání rybky, jeden nabitej vláčák, řízkovnice, echolot a příďák), stojan s dvěma pruty a na obou malí okounci, v bednách podměrečné ryby a hájené ryby, vrš plná malých okounků. Vzbudil jsem se s pocitem nesmírného smutku kořeněného beznadějí. Kde to proboha jsme??? SDÍLEJTE TOHLE SVINSTVO, TAKHLE TO DÁL NEJDE.

    Zpráva ze zasedání Republikové rady ČRS (červen)

    Rada shválila, kromě jiného, návrh změn rybářského řádu pro rok 2019. Konkrétně se jedná o stanovení nejmenší lovné míry okouna říčního na 15 cm, schválení povinnosti mít při lovu ryb podběrák, dále zákaz používání dvoj a trojháčků a omezení lovu na umělou mušku a muškařením na mimopstruhových revírech v období 1.1 až 15.6., dále zákaz lovu na srkačku a zákaz používání vylovovacího háku (gafu).

    Nazapomínejte na dodatky v rybářském řádu, mohli by jste přijít o papíry!

    Na svazové vodě se musí všichni rybáři řídit rybářským řádem. O tom, jak moc je či není zastaralý, dnes nechci mluvit, ale spíše se s vámi podělím o jedno zjištění. Někteří z nás si zapomínají každý rok přečíst v řádu „Bližší podmínky výkonu rybářského práva“, tedy dodatky k řádu, které jsou vytištěné modře a které někdy zásadně mění například povolenou lovnou délku některých ryb. A tak neznalý rybář si může omylem přivlastnit amura, který má ale v některých krajích aktuálně v dodatcích změněnou lovnou míru z 50 na 70 cm!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím