Rybářský rozcestník

Pečenáče z bolena II.

V trojobalu usmažené podkovy z bolena, 3 dny naložené v octovém nálevu, případně zavařené.

2 náročnost
45 minut
+ doba uležení v nálevu, případně doba sterilování  
  • 1 ks bolena
  • olej na smažení
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • vejce
  • pepř
  • sůl
  • Na nálev:
  • 1,5 l vody
  • 0,4 l octa
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks vělké cibule
  • 1 ks větší mrkve
  • 1/2 ks pórku
  • 5 lžiček soli
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • Příprava

    1. Vykuchané maso z bolena nakrájíme na podkovy, propláchneme pod studenou tekoucí vodou a osušíme nejlépe papírovými ubrousky
    2. Osolíme mořskou solí s bylinkami, obalíme v trojobalu
    3. Připravené podkovy smažíme na dobře rozpáleném oleji, z obou stran, dozlatova, necháme vychladnout
    4. Do kameninového hrnce nebo sklenice vložíme upečené porce ryby a zalijeme je vychladlým nálevem
    5. Necháme 3 dny uležet v lednici, takto upravené ryby můžeme ihned podávat nebo je vyskládáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem, který nejdříve 24 hodin necháme stát, pak ho přecedíme a nakonec znovu uvedeme téměř do varu
    6. Sklenice důkladně uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.

    Příprava nálevu:
    Asi 1,5 l vody svaříme spolu s plátky cibule, oškrábanou mrkví, pórkem, kuličkami pepře a nového koření, bobkovým listem, octem a solí, vaříme asi 5 minut, pak nálev necháme vychladnout.

    Nejčtenější články

    Mladý rybář z Adamova chytil gigantického sumce. A dal mu svobodu

    Bylo to v noci ze soboty na neděli. Od Mikulova se hnala bouřka. Začalo silně pršet. Dvaadvacetiletý Tomáš Rozsypal z Adamova na Blanensku se bál narovnat špičku prutu, aby do něj neudeřil blesk. Déšť ustal a voda rybníka ožila. Věřil svému úsudku a stále nahazoval na vytipované místo. Pak přišel konečně záběr. Po téměř hodinovém boji z vody pak vytáhl sumce, který měřil 238 centimetrů.

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin. Několik desítek tun mrtvých ryb lemuje břehy Nesytu, o kus dál tvoří na hladině jakýsi plovoucí ostrov, v dalších částech rybníka pak vytváří mozaiku bílých břich na zelené hladině.

    Na Rozkoši ukradli záchranářům motory z člunů. Policie prosí o pomoc veřejnost, okradení nabízejí odměnu

    Vodní záchranáři na přehradě Rozkoš na Náchodsku se musí vypořádat s nečekaným problémem. O víkendu jim někdo ukradl dva motory ke člunům a nádrž plnou paliva. Případ vyšetřuje policie. Vodní záchranáři mají jeden větší člun, který zůstal nepoškozený. Aktuálně tedy není ohrožená bezpečnost turistů. I tak ale krádež práci záchranářů komplikuje.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím