Rybářský rozcestník

Pečenáče z bolena II.

V trojobalu usmažené podkovy z bolena, 3 dny naložené v octovém nálevu, případně zavařené.

2 náročnost
45 minut
+ doba uležení v nálevu, případně doba sterilování  
  • 1 ks bolena
  • olej na smažení
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • vejce
  • pepř
  • sůl
  • Na nálev:
  • 1,5 l vody
  • 0,4 l octa
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks vělké cibule
  • 1 ks větší mrkve
  • 1/2 ks pórku
  • 5 lžiček soli
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • Příprava

    1. Vykuchané maso z bolena nakrájíme na podkovy, propláchneme pod studenou tekoucí vodou a osušíme nejlépe papírovými ubrousky
    2. Osolíme mořskou solí s bylinkami, obalíme v trojobalu
    3. Připravené podkovy smažíme na dobře rozpáleném oleji, z obou stran, dozlatova, necháme vychladnout
    4. Do kameninového hrnce nebo sklenice vložíme upečené porce ryby a zalijeme je vychladlým nálevem
    5. Necháme 3 dny uležet v lednici, takto upravené ryby můžeme ihned podávat nebo je vyskládáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem, který nejdříve 24 hodin necháme stát, pak ho přecedíme a nakonec znovu uvedeme téměř do varu
    6. Sklenice důkladně uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.

    Příprava nálevu:
    Asi 1,5 l vody svaříme spolu s plátky cibule, oškrábanou mrkví, pórkem, kuličkami pepře a nového koření, bobkovým listem, octem a solí, vaříme asi 5 minut, pak nálev necháme vychladnout.

    Nejčtenější články

    První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

    Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

    Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

    O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

    Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

    Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím