Rybářský rozcestník

Pečenáče z bolena II.

V trojobalu usmažené podkovy z bolena, 3 dny naložené v octovém nálevu, případně zavařené.

2 náročnost
45 minut
+ doba uležení v nálevu, případně doba sterilování  
  • 1 ks bolena
  • olej na smažení
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • vejce
  • pepř
  • sůl
  • Na nálev:
  • 1,5 l vody
  • 0,4 l octa
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks vělké cibule
  • 1 ks větší mrkve
  • 1/2 ks pórku
  • 5 lžiček soli
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • Příprava

    1. Vykuchané maso z bolena nakrájíme na podkovy, propláchneme pod studenou tekoucí vodou a osušíme nejlépe papírovými ubrousky
    2. Osolíme mořskou solí s bylinkami, obalíme v trojobalu
    3. Připravené podkovy smažíme na dobře rozpáleném oleji, z obou stran, dozlatova, necháme vychladnout
    4. Do kameninového hrnce nebo sklenice vložíme upečené porce ryby a zalijeme je vychladlým nálevem
    5. Necháme 3 dny uležet v lednici, takto upravené ryby můžeme ihned podávat nebo je vyskládáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem, který nejdříve 24 hodin necháme stát, pak ho přecedíme a nakonec znovu uvedeme téměř do varu
    6. Sklenice důkladně uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.

    Příprava nálevu:
    Asi 1,5 l vody svaříme spolu s plátky cibule, oškrábanou mrkví, pórkem, kuličkami pepře a nového koření, bobkovým listem, octem a solí, vaříme asi 5 minut, pak nálev necháme vychladnout.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím