Rybářský rozcestník

Pečenáče z bolena II.

V trojobalu usmažené podkovy z bolena, 3 dny naložené v octovém nálevu, případně zavařené.

2 náročnost
45 minut
+ doba uležení v nálevu, případně doba sterilování  
  • 1 ks bolena
  • olej na smažení
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • vejce
  • pepř
  • sůl
  • Na nálev:
  • 1,5 l vody
  • 0,4 l octa
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 ks vělké cibule
  • 1 ks větší mrkve
  • 1/2 ks pórku
  • 5 lžiček soli
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • Příprava

    1. Vykuchané maso z bolena nakrájíme na podkovy, propláchneme pod studenou tekoucí vodou a osušíme nejlépe papírovými ubrousky
    2. Osolíme mořskou solí s bylinkami, obalíme v trojobalu
    3. Připravené podkovy smažíme na dobře rozpáleném oleji, z obou stran, dozlatova, necháme vychladnout
    4. Do kameninového hrnce nebo sklenice vložíme upečené porce ryby a zalijeme je vychladlým nálevem
    5. Necháme 3 dny uležet v lednici, takto upravené ryby můžeme ihned podávat nebo je vyskládáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem, který nejdříve 24 hodin necháme stát, pak ho přecedíme a nakonec znovu uvedeme téměř do varu
    6. Sklenice důkladně uzavřeme víčkem a sterilujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.

    Příprava nálevu:
    Asi 1,5 l vody svaříme spolu s plátky cibule, oškrábanou mrkví, pórkem, kuličkami pepře a nového koření, bobkovým listem, octem a solí, vaříme asi 5 minut, pak nálev necháme vychladnout.

    Nejčtenější články

    Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

    Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?