Rybářský rozcestník

Ryba ala Panama

Recept ze střední Ameriky, obměna peruánského ceviches s kterou se setkal kamarád v Panamě. Vyzkoušeno, lze připravit i ze sladkovodních ryb, nejvíce se osvědčil sumec.

1 náročnost
30 minut
+ doba naložení-marinování  
RybaRybaRyba
  • 500 g vykostěného rybího masa
  • 1 ks větší petržele
  • zelená nať mladé cibulky
  • Na zálivku:
  • šťáva ze 4 citronů
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 ks chilli paprička
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • Příprava

    1. Syrové rybí maso v míse promícháme s nastrouhanou petrželí a nesekanou zelenou natí cibule.
    2. Vymačkáme šťávu z citronu a kolik je šťávy, přidáme tolik vody. Chilli papričku nasekáme na drobné kousky, česnek taky.
    3. K citronové šťávě naředěné vodou přidáme kečup, olej, sůl, chilli, česnek a vyšleháme zálivku.
    4. Rybí maso v míse zalijeme zálivkou a 8 hodin necháme v lednici marinovat.

    Doporučení

    Pokrm se musí zkonzumovat do 48 hodin, úprava zálivky se řídí osobní chutí. Ve střední Americe nahrazuje v hospodách naše zavináče nebo utopence a podává se v miskách nebo pohárech s kukuřičnými plackami tacos.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?