Rybářský rozcestník

Ryba ala Panama

Recept ze střední Ameriky, obměna peruánského ceviches s kterou se setkal kamarád v Panamě. Vyzkoušeno, lze připravit i ze sladkovodních ryb, nejvíce se osvědčil sumec.

1 náročnost
30 minut
+ doba naložení-marinování  
RybaRybaRyba
  • 500 g vykostěného rybího masa
  • 1 ks větší petržele
  • zelená nať mladé cibulky
  • Na zálivku:
  • šťáva ze 4 citronů
  • 4 ks stroužky česneku
  • 1 ks chilli paprička
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • Příprava

    1. Syrové rybí maso v míse promícháme s nastrouhanou petrželí a nesekanou zelenou natí cibule.
    2. Vymačkáme šťávu z citronu a kolik je šťávy, přidáme tolik vody. Chilli papričku nasekáme na drobné kousky, česnek taky.
    3. K citronové šťávě naředěné vodou přidáme kečup, olej, sůl, chilli, česnek a vyšleháme zálivku.
    4. Rybí maso v míse zalijeme zálivkou a 8 hodin necháme v lednici marinovat.

    Doporučení

    Pokrm se musí zkonzumovat do 48 hodin, úprava zálivky se řídí osobní chutí. Ve střední Americe nahrazuje v hospodách naše zavináče nebo utopence a podává se v miskách nebo pohárech s kukuřičnými plackami tacos.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.