Rybářský rozcestník

Kapr po burgundsku

Porce kapra položené v zapékací misce na vrstvě šalotky a hub, zalité bílým vínem a v troubě zapečené přelité smetanovým krémem.

2 náročnost
40 minut
Kapr po burgundsku
  • 1-1,2 kg kapra
  • 250 g tvrdých hub, nejlépe lesních
  • 125 ml creme fraiche nebo zakysané smetany
  • 4 lžíce másla
  • 6 ks šalotek
  • 0,5 l bílého vína nejlépe z oblasti Burgundska
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Hlubokou zapékací formu vymažeme máslem, dno poklademe na kolečka nakrájenými šalotkami a plátky hub
    2. Očištěného a na porce nakrájeného kapra rozložíme na šalotku s houbami, maso osolíme a okořeníme pepřem, zalijeme vínem a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C na 7-8 minut péci
    3. Teplotu v troubě snížíme na 180 °C a kapra pečeme dalších cca 12 minut, během pečené občas rybu přelijeme šťávou z výpeku
    4. Dozlatova upečeného kapra nakonec přelijeme creme fraiche nebo zakysanou smetanou, dochutíme solí a pepřem, vše prohřejeme a podáváme nejlépe v zapékací misce, ve které se kapr připravoval.

    Poznámka

    Créme fraiche (franc.) – Čerstvá smetana. Vyrábí se z husté smetany, ke které byla přidána kultura. Výsledkem je velmi hustý smetanový výrobek ostré chuti. Obsahuje 25-35 % tuku.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?