Rybářský rozcestník

Pečenáče z bolena

Smažené karbanátky z bolena naložené do sladkokyselého kořeněného nálevu.

3 náročnost
180 minut
+ nejméně 3 dny naložení  
Pečenáče z bolena - ve sklnici - detail
Pečenáče
  • 2-3 kg masa z bolena (tělo bez kůže, hlavy a ploutví)
  • 4 ks stroužky českého česneku
  • 4 ks vejce
  • 3-4 ks cibule
  • 1-2 hrsti strouhanky
  • 2 lžíce koření na ryby
  • 1,5 lžíce mletého černého pepře
  • 1 lžíce majoránky
  • Na nálev:
  • 1,5 l vody
  • 0,4 l octa
  • 3 ks velké cibule
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 ks větší mrkve
  • 5 lžiček soli
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • Příprava

    1. Z kůže stáhnutého bolena zbaveného hlavy, ocasu a ploutví rozporcujeme na 3 části, ty pak 10 minut povaříme v neosolené vodě, pak maso obereme z kostí
    2. Obrané maso dvakrát pomeleme na masovém strojku spolu s oloupanou cibulí a stroužky česneku
    3. V míse pomleté maso dochutíme kořením a osolíme, přidáme vejce a 1-2 hrsti strouhanky, důkladně vše promícháme
    4. Tvoříme malé kuličky které zploštělé smažíme v rozpáleném oleji, nejlépe ve fritovacím hrnci rozehřátým na 160-170 °C
    5. Hotové karbanátky necháme okapat na papírovém ubrousku a pak je buď servírujeme, jako
    klasické karbanátky například s bramborovou kaší, nebo z nich připravíme nakládané pečenáče
    6. Příprava nálevu; asi 1,5 l vody svaříme spolu s plátky cibule, oškrábanou mrkví, kuličkami pepře a nového koření, bobkovým listem, chilli papričkou, octem a solí, vaříme asi 5 minut, pak nálev necháme vychladnout
    7. Do kameninového hrnce nebo sklenice vložíme karbanátky a zalijeme je vychladlým nálevem, proložíme je cibulí i kořením z nálevu, hrnec zaklopíme poklicí, sklenici uzavřeme víčkem
    5. Necháme 3 dny uležet v lednici, pak je můžeme podávat.

    Doporučení

    Pokud si chceme nechat pečenáče na zimu, musíme je sterilovat v zavařovacích sklenicích, zavařujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.

    Poznámka

    Pokud budeme dělat více sklenic, pak do každé dáme kromě cibule a mrkve i 2 bobkové listy, 1 chilli papričku a několik kuliček černého pepře a nového koření.

    Nejčtenější články

    Mladý rybář z Adamova chytil gigantického sumce. A dal mu svobodu

    Bylo to v noci ze soboty na neděli. Od Mikulova se hnala bouřka. Začalo silně pršet. Dvaadvacetiletý Tomáš Rozsypal z Adamova na Blanensku se bál narovnat špičku prutu, aby do něj neudeřil blesk. Déšť ustal a voda rybníka ožila. Věřil svému úsudku a stále nahazoval na vytipované místo. Pak přišel konečně záběr. Po téměř hodinovém boji z vody pak vytáhl sumce, který měřil 238 centimetrů.

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin. Několik desítek tun mrtvých ryb lemuje břehy Nesytu, o kus dál tvoří na hladině jakýsi plovoucí ostrov, v dalších částech rybníka pak vytváří mozaiku bílých břich na zelené hladině.

    Na Rozkoši ukradli záchranářům motory z člunů. Policie prosí o pomoc veřejnost, okradení nabízejí odměnu

    Vodní záchranáři na přehradě Rozkoš na Náchodsku se musí vypořádat s nečekaným problémem. O víkendu jim někdo ukradl dva motory ke člunům a nádrž plnou paliva. Případ vyšetřuje policie. Vodní záchranáři mají jeden větší člun, který zůstal nepoškozený. Aktuálně tedy není ohrožená bezpečnost turistů. I tak ale krádež práci záchranářů komplikuje.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím