Rybářský rozcestník

Pečenáče z bolena

Smažené karbanátky z bolena naložené do sladkokyselého kořeněného nálevu.

3 náročnost
180 minut
+ nejméně 3 dny naložení  
Pečenáče z bolena - ve sklnici - detail
Pečenáče
  • 2-3 kg masa z bolena (tělo bez kůže, hlavy a ploutví)
  • 4 ks stroužky českého česneku
  • 4 ks vejce
  • 3-4 ks cibule
  • 1-2 hrsti strouhanky
  • 2 lžíce koření na ryby
  • 1,5 lžíce mletého černého pepře
  • 1 lžíce majoránky
  • Na nálev:
  • 1,5 l vody
  • 0,4 l octa
  • 3 ks velké cibule
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 ks větší mrkve
  • 5 lžiček soli
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • Příprava

    1. Z kůže stáhnutého bolena zbaveného hlavy, ocasu a ploutví rozporcujeme na 3 části, ty pak 10 minut povaříme v neosolené vodě, pak maso obereme z kostí
    2. Obrané maso dvakrát pomeleme na masovém strojku spolu s oloupanou cibulí a stroužky česneku
    3. V míse pomleté maso dochutíme kořením a osolíme, přidáme vejce a 1-2 hrsti strouhanky, důkladně vše promícháme
    4. Tvoříme malé kuličky které zploštělé smažíme v rozpáleném oleji, nejlépe ve fritovacím hrnci rozehřátým na 160-170 °C
    5. Hotové karbanátky necháme okapat na papírovém ubrousku a pak je buď servírujeme, jako
    klasické karbanátky například s bramborovou kaší, nebo z nich připravíme nakládané pečenáče
    6. Příprava nálevu; asi 1,5 l vody svaříme spolu s plátky cibule, oškrábanou mrkví, kuličkami pepře a nového koření, bobkovým listem, chilli papričkou, octem a solí, vaříme asi 5 minut, pak nálev necháme vychladnout
    7. Do kameninového hrnce nebo sklenice vložíme karbanátky a zalijeme je vychladlým nálevem, proložíme je cibulí i kořením z nálevu, hrnec zaklopíme poklicí, sklenici uzavřeme víčkem
    5. Necháme 3 dny uležet v lednici, pak je můžeme podávat.

    Doporučení

    Pokud si chceme nechat pečenáče na zimu, musíme je sterilovat v zavařovacích sklenicích, zavařujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.

    Poznámka

    Pokud budeme dělat více sklenic, pak do každé dáme kromě cibule a mrkve i 2 bobkové listy, 1 chilli papričku a několik kuliček černého pepře a nového koření.

    Nejčtenější články

    Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

    Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.

    Pozvánka na 24hodinový závod na Záhorské

    Místní organizace Kladruby zve na 24hodinový závod na nádrži Záhorská, který se koná 9.-10. 8. 2024. Bližší informace naleznete v přiložených propozicích….

    Jak jsem (ne)zabíjel komáry

    Kdo mě zná ví, že jsem vášnivý karavanista a již několik let propaguji karavan fishing. Mám rád pohodlíčko a jak stárnu, bivak pro mě prostě už není. V karavanu mám teploučko, pohodlí, skvělou vyvařovnu… ale o ježdění k vodě s karavanem tento článek není, tedy ne přímo, protože historka, co vám dnes chci vyprávět, se mě stala právě na jedné loňské výpravě k vodě v mém bydlíku.