Rybářský rozcestník

Pečenáče z bolena

Smažené karbanátky z bolena naložené do sladkokyselého kořeněného nálevu.

3 náročnost
180 minut
+ nejméně 3 dny naložení  
Pečenáče z bolena - ve sklnici - detail
Pečenáče
  • 2-3 kg masa z bolena (tělo bez kůže, hlavy a ploutví)
  • 4 ks stroužky českého česneku
  • 4 ks vejce
  • 3-4 ks cibule
  • 1-2 hrsti strouhanky
  • 2 lžíce koření na ryby
  • 1,5 lžíce mletého černého pepře
  • 1 lžíce majoránky
  • Na nálev:
  • 1,5 l vody
  • 0,4 l octa
  • 3 ks velké cibule
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 ks větší mrkve
  • 5 lžiček soli
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • Příprava

    1. Z kůže stáhnutého bolena zbaveného hlavy, ocasu a ploutví rozporcujeme na 3 části, ty pak 10 minut povaříme v neosolené vodě, pak maso obereme z kostí
    2. Obrané maso dvakrát pomeleme na masovém strojku spolu s oloupanou cibulí a stroužky česneku
    3. V míse pomleté maso dochutíme kořením a osolíme, přidáme vejce a 1-2 hrsti strouhanky, důkladně vše promícháme
    4. Tvoříme malé kuličky které zploštělé smažíme v rozpáleném oleji, nejlépe ve fritovacím hrnci rozehřátým na 160-170 °C
    5. Hotové karbanátky necháme okapat na papírovém ubrousku a pak je buď servírujeme, jako
    klasické karbanátky například s bramborovou kaší, nebo z nich připravíme nakládané pečenáče
    6. Příprava nálevu; asi 1,5 l vody svaříme spolu s plátky cibule, oškrábanou mrkví, kuličkami pepře a nového koření, bobkovým listem, chilli papričkou, octem a solí, vaříme asi 5 minut, pak nálev necháme vychladnout
    7. Do kameninového hrnce nebo sklenice vložíme karbanátky a zalijeme je vychladlým nálevem, proložíme je cibulí i kořením z nálevu, hrnec zaklopíme poklicí, sklenici uzavřeme víčkem
    5. Necháme 3 dny uležet v lednici, pak je můžeme podávat.

    Doporučení

    Pokud si chceme nechat pečenáče na zimu, musíme je sterilovat v zavařovacích sklenicích, zavařujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.

    Poznámka

    Pokud budeme dělat více sklenic, pak do každé dáme kromě cibule a mrkve i 2 bobkové listy, 1 chilli papričku a několik kuliček černého pepře a nového koření.

    Nejčtenější články

    Zpráva z MiČR handicapovaných rybářů a žen v plavané 2024

    Vážení přátelé sportovní rybařiny, plavané především! O posledním dubnovém víkendu proběhlo na Labi v Mělníku Mistrovství ČR handicapovaných rybářů v plavané s účastí polských závodníků a Mistrovství ČR v plavané žen. Mistrem republiky mezi handicapovanými rybáři se stal Radim Kozlovský z MO Kladruby, domácí šampionkou v plavané je pak Hana Purkrábková z MO Plaňany…

    3. Mistrovství světa v muškaření v kategorii žen a 9. Mistrovství světa v muškaření v kategorii masters (veteránů)

    Jihočeský územní svaz a Český rybářský svaz si dovolují pozvat sportovní rybáře na jeden z nejvýznamnějších muškařských závodů na světě, který se bude konat na jihočeských revírech od 19.–25. května 2024.

    Report jarní závody Záhorská

    Vážení přátelé, rybářky, rybáři – KAMARÁDI. Dovolte, abychom Vás informovali o prvních kladrubských závodech v roce 2024 na nádrži Záhorské. Na sobotu byl naplánován závod pro dospělé a na neděli závod pro „malé“ rybářky a rybáře…