Rybářský rozcestník

Pečenáče z bolena

Smažené karbanátky z bolena naložené do sladkokyselého kořeněného nálevu.

3 náročnost
180 minut
+ nejméně 3 dny naložení  
Pečenáče z bolena - ve sklnici - detail
Pečenáče
  • 2-3 kg masa z bolena (tělo bez kůže, hlavy a ploutví)
  • 4 ks stroužky českého česneku
  • 4 ks vejce
  • 3-4 ks cibule
  • 1-2 hrsti strouhanky
  • 2 lžíce koření na ryby
  • 1,5 lžíce mletého černého pepře
  • 1 lžíce majoránky
  • Na nálev:
  • 1,5 l vody
  • 0,4 l octa
  • 3 ks velké cibule
  • 2 ks bobkové listy
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 ks větší mrkve
  • 5 lžiček soli
  • několik kuliček nového koření
  • několik kuliček černého pepře
  • Příprava

    1. Z kůže stáhnutého bolena zbaveného hlavy, ocasu a ploutví rozporcujeme na 3 části, ty pak 10 minut povaříme v neosolené vodě, pak maso obereme z kostí
    2. Obrané maso dvakrát pomeleme na masovém strojku spolu s oloupanou cibulí a stroužky česneku
    3. V míse pomleté maso dochutíme kořením a osolíme, přidáme vejce a 1-2 hrsti strouhanky, důkladně vše promícháme
    4. Tvoříme malé kuličky které zploštělé smažíme v rozpáleném oleji, nejlépe ve fritovacím hrnci rozehřátým na 160-170 °C
    5. Hotové karbanátky necháme okapat na papírovém ubrousku a pak je buď servírujeme, jako
    klasické karbanátky například s bramborovou kaší, nebo z nich připravíme nakládané pečenáče
    6. Příprava nálevu; asi 1,5 l vody svaříme spolu s plátky cibule, oškrábanou mrkví, kuličkami pepře a nového koření, bobkovým listem, chilli papričkou, octem a solí, vaříme asi 5 minut, pak nálev necháme vychladnout
    7. Do kameninového hrnce nebo sklenice vložíme karbanátky a zalijeme je vychladlým nálevem, proložíme je cibulí i kořením z nálevu, hrnec zaklopíme poklicí, sklenici uzavřeme víčkem
    5. Necháme 3 dny uležet v lednici, pak je můžeme podávat.

    Doporučení

    Pokud si chceme nechat pečenáče na zimu, musíme je sterilovat v zavařovacích sklenicích, zavařujeme při teplotě 90 °C cca 20 minut.

    Poznámka

    Pokud budeme dělat více sklenic, pak do každé dáme kromě cibule a mrkve i 2 bobkové listy, 1 chilli papričku a několik kuliček černého pepře a nového koření.

    Nejčtenější články

    Bivakování u vody aneb problémy kolem pobytu u vody a to nejen v nočních hodinách

    Bohužel stanovat si nemůžeme, kde se nám zachce. I když dnes legislativou není obecně zakázané bivakovat na státních pozemcích, přesto si nemůžeme všude rozložit stan a přenocovat. Buď to místně zakazují obecní nebo městské vyhlášky, nebo i některé zákony na ochranu přírody. Pak také musíme ctít soukromé pozemky, kde jen vlastník pozemku nám může povolit tento užívat, například také k přenocování. A co my rybáři? Máme nějakou výjimku nebo legislativa na nás nemyslí? Obecně má rybář právo se skrýt před deštěm a větrem, ovšem bližší specifikace v zákonech není, myslím tím upřesnění, kde je hranice mezi přístřeškem proti dešti a stanem, který již mnohým vadí…

    Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

    Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná především v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

    Chleba či rohlík nastražený pomocí gumičky a roztahovače kroužků

    Nastražit pomocí gumiček a roztahovače kroužků lze jak peletky, tak po mírné úpravě i bolies koule. Ale co tak zkusit nastražit chlebovou kůrku či jiné pečivo? Jde to!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím