Rybí karbanátky naložené v pikantním, sladkokyselém nálevu. Na rybí pečenáče z bílých ryb je nejvhodnější větší cejn, tloušť, podoustev, plotice, karas atd.
Vykuchané naporcované ryby uvaříme v mírně osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením do měkka. Vodu slijeme, necháme vychladnout. Odstraníme kůži, vybereme kosti, svalové kůstky můžeme nechat, rozemelou se. Obrané maso z ryb umeleme na masovém strojku, přidáme vejce, strouhanku, ochutíme česnekem, worchestrem, solí, pepřem. Směs promícháme, utvoříme malé placičky, nebo kuličky, které obalíme ve strouhance, smažíme na oleji do zlatova z obou stran. Vychladlé placičky narovnáme do sklenice, prokládáme nakrájenou cibulí na proužky. Z uvedených surovin svaříme lák, lák povaříme 10 minut, necháme vychladnout, zalijeme rybí karbanátky ve sklenici, necháme lák vsáknout do karbanátků, dolijeme po okraj, uzavřeme a necháme 3-5 dnů rozležet v lednici.
Podáváme s pečivem, chlebem a chlazeným pivem.
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek