Rybářský rozcestník

Pečenáče z bílých ryb

Rybí karbanátky naložené v pikantním, sladkokyselém nálevu. Na rybí pečenáče z bílých ryb je nejvhodnější větší cejn, tloušť, podoustev, plotice, karas atd.

2 náročnost
250 minut
pečenáče
  • 1000-1500 g vykuchaných bílých ryb
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 3 ks stroužky česneku
  • 2 ks cibule
  • 2 ks vejce
  • 2 ks bobkové listy
  • mletý pepř
  • worchestr
  • sůl
  • olej na smažení
  • Nálev:
  • 4 dl vody
  • 3 dl octa
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • 1/2 lžičky soli
  • 8 ks kuliček celého pepře
  • 2 ks bobkové listy
  • kousek chilli papričky
  • Příprava

    Vykuchané naporcované ryby uvaříme v mírně osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením do měkka. Vodu slijeme, necháme vychladnout. Odstraníme kůži, vybereme kosti, svalové kůstky můžeme nechat, rozemelou se. Obrané maso z ryb umeleme na masovém strojku, přidáme vejce, strouhanku, ochutíme česnekem, worchestrem, solí, pepřem. Směs promícháme, utvoříme malé placičky, nebo kuličky, které obalíme ve strouhance, smažíme na oleji do zlatova z obou stran. Vychladlé placičky narovnáme do sklenice, prokládáme nakrájenou cibulí na proužky. Z uvedených surovin svaříme lák, lák povaříme 10 minut, necháme vychladnout, zalijeme rybí karbanátky ve sklenici, necháme lák vsáknout do karbanátků, dolijeme po okraj, uzavřeme a necháme 3-5 dnů rozležet v lednici.

    Doporučení

    Podáváme s pečivem, chlebem a chlazeným pivem.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Má první rybářská výprava, aneb důkladná domácí příprava

    Ano, je to tu, mám platné rybářské doklady, něco jsem se o rybách naučil a tak konečně mohu k vodě si pěkně zachytat. Ale kam vyrazit? A co si kromě základní rybařiny ještě vzít s sebou? Také znalost místa, kde chci chytat, mě může zajistit úspěšný lov, proto neváhejte a poraďte se se zkušenými rybáři, ti vám rádi poradí, kam vyrazit.

    Co dělat, když přední brzda navijáku nejde utáhnout

    Už se vám někdy stalo, že jste chtěli dotáhnout brzdu navijáku a ono to nešlo? Je to velký průšvih, protože pak nejde ani navinout nahozenou nástrahu ke břehu. Člověk si nějak poradí, ale naviják je s prokluzující brzdou prostě nefunkční. Většinou jde o stržení závitu ve středu krytu brzdy. Co s tím, vyhodit naviják? Ne! Jedno relativně prosté a levné řešení existuje. Lze obrátit mosazný střed.

    Základní dělení rybářských navijáků

    Rozhodně není dobré podcenit samotný výběr navijáku, je to totiž důležitá součást celé rybářské výbavy. Právě kvalitní, dobře zvolený, naviják může velmi zpříjemnit nejen samotné zdolávání ryb, ale i ostatní práci s prutem. A naopak nekvalitní, nebo nevhodně zvolený naviják, dokáže zkazit celý zážitek z rybaření, nebo případně dokonce zapříčinit ztrátu případného úlovku.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím