Rybářský rozcestník

Marinovaný kapr na řecký způsob

Recept z řecké kuchyně kde se takto marinuje parmice, pražma, makrela, mořský vlk, atd. (Psaria Marinata-marinované ryby), vyzkoušel jsem našeho kapra a nemělo to chybu.

2 náročnost
45 minut
+ 24 hodin marinování  
MarinovanýMarinovanýMarinovaný
  • 750 g podkov z kapra
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • olivový olej
  • máslo
  • sůl
  • Marináda:
  • 5 cl olivového oleje
  • 2 dl vody
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 50 g oliv
  • 4 ks stroužky česneku
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 2 ks bobkové listy
  • snítka rozmarýnu
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Podkovy rozpůlíme na hranolky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, necháme 1 hodinu rozležet.
    2. Osušíme, obalíme v hladké mouce, opečeme na směsi 1:1 olivového oleje a másla do zlatova.
    3. Upečené kousky kapra narovnáme do skleněné mísy.
    4. V hrnku rozmícháme olej s protlakem vodou, dáme vařit. Přidáme česnek, olivy a koření, podle chuti osolíme, dochutíme cukrem.
    5. Vychladlou marinádou zalijeme kapra a necháme 24 hodin rozležet, podáváme s pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?