Rybářský rozcestník

Smažené olihně

Očištěné olihně, obalené v mouce a osmažené v oleji dozlatova.

1 náročnost
35 minut
  • 500 g olihní
  • směs olivového a obyčejného oleje
  • hladká mouka
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Olihně dobře očistíme, zbavíme je hlavy, vnitřností a průhledného péra, opláchneme je a necháme oschnout
    2. Trychtýřovité tělíčko nakrájíme na kroužky asi 1 cm široké, chapadla necháme v celku
    3. Vše lehce obalíme v mouce a smažíme krátce ve vysoké vrstvě oleje
    4. Solíme až po osmažení a ihned servírujeme.

    Doporučení

    Vhodnou přílohou jsou zeleninové saláty. Jsou-li olihně starší, nejprve je chvíli povaříme v čisté vodě, pak je teprve smažíme.

    Poznámka

    Dlouhým smažením olihně tvrdnou, také dlouhým stáním maso olihní tuhne, proto je servírujeme ihned po usmažení.

    Nejčtenější články

    Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

    Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

    Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

    Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

    Rybářská technika chytání – lov přívlačí (vláčka)

    Přívlač je rybolovná technika, kdy se snaží rybář přelstít rybu pomocí umělé, nebo přirozené nástrahy (mrtvé rybky) tak, že ji vede cukavými pohyby, snažíce se co nejvíce napodobit zraněnou rybu, případně jiné vodní živočichy, které mají v oblibě dravé ryby. Cíl je jasný, vyprovokovat dravce k útoku a pak po zaseknutí ho vytáhnout z vody.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím