Rybářský rozcestník

Sumec na pórku

Jedna z rychlých úprav masa ze sumce. Podkovy pokapané citronovou šťávou, osolené, po odložení poprášené moukou a zprudka opečené na směsi oleje a másla dochucené kmínem, pepřem, lehce červenou paprikou, chvíli podušené s pórkem. Omáčka ke konci zjemněná smetanou, doplněná o kousky šunky.

2 náročnost
30 minut
sumecsumecsumec
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks podkovy ze sumce
  • 150 g pórku (zelená část)
  • 50 g šunky
  • 1 dl smetany
  • citronová šťáva
  • sladká paprika
  • hladká mouka
  • mletý pepř
  • máslo
  • kmín
  • voda
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Podkovy osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme chvíli odpočinout. Pórek nakrájíme na kolečka, šunku na kostičky.
    2. Porce sumce osušíme, lehce poprášíme moukou.
    3. V pánvi rozpustíme máslo s olejem v poměru 1:1, na rozpálený tuk vložíme porce sumce, opečeme z každé strany 1 minutu, podkovy posypeme kmínem, pepřem, lehce červenou paprikou, přidáme pórek, přidáme pár lžic vody, přiklopíme pokličkou, dusíme pomalu 15 minut.
    4. Když je pórek a maso měkké, přidáme smetanu a šunku, krátce prohřejeme.

    Doporučení

    Podáváme s vařenými brambory.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.