Rybářský rozcestník

Topinky se šprotem

Jedna z možností přípravy šprotů nebo uzenáčů.

2 náročnost
35 minut
  • 200 g šprotů nebo uzenáče
  • 30 g suché housky
  • 30 g másla
  • 10 ks krajíčků dlouhé housky
  • 3 lžíce husté smetany
  • mléko na namočení
  • mletý pepř
  • sůl
  • Na ozdobu:
  • petrželová nať
  • kolečka rajčat
  • strouhaný sýr
  • Příprava

    1. Nejprve odřežeme hlavičky s ocásky a stáhneme kůži
    2. Maso prolisujeme sítem zároveň s houskou namočenou v mléce a pak vymačkanou
    3. Hmotu osolíme a opepříme, zředíme smetanou tak, aby se dala lehce mazat
    4. Krajíčky housky namažeme po obou stranách máslem a zprudka je orestujeme na pánvičce
    5. Topinky namažeme po jedné straně hmotou ze šprotů, položíme je na plech a hodně je zahřejeme v horké troubě
    6. Těsně po vyjmutí z trouby zdobíme topinky strouhaným sýrem, kolečky rajčat a sekanou petrželovou natí.

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.