Rybářský rozcestník

Lín pečený na kmíně

Několika generacemi rybářů prověřený recept. Je to taková klasická příprava ryb, v tomto případě většího lína. Pěkně na másle či sádle upečené půlky ryby, ochucené kmínem, pepřem a solí, poprášené hladkou moukou, během pečení přelévané výpekem a podlévané vývarem nebo vodou.

2 náročnost
30 minut
lin-na-kmine3lin-na-kmine1lin-na-kmine4
  • 1 ks větší lín
  • 1-2 lžíce drceného nebo i celého kmínu, jak kdo má rád
  • 200 g másla nebo sádla
  • cca 40 g hladké mouky
  • trochu rybího (zeleninového) vývaru nebo vody
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Lína vykucháme, odstraníme šupiny, případně můžeme rybu také stáhnout z kůže, většinou odstraníme také hlavu, ocas a další ploutve, většího lína ještě přepůlíme, budeme ho péct pěkně po půlkách
    2. Maso osolíme, okořeníme pepřem, posypeme kmínem a jemně poprášíme hladkou moukou
    3. Rybu vložíme do pekáče s již rozpáleným tukem, pekáček dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 12 až 15 minut, při pečení několikrát rybu přelijeme výpekem a podlijeme trochou vody nebo rybího či zeleninového vývaru
    4. Na talíři jednotlivé porce lína přelijeme šťávou z výpeku a podáváme například s vařenými brambory, nebo bramborovou kaší a nějakým vhodným zeleninovým salátem.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím