Rybářský rozcestník

Lín pečený na kmíně

Několika generacemi rybářů prověřený recept. Je to taková klasická příprava ryb, v tomto případě většího lína. Pěkně na másle či sádle upečené půlky ryby, ochucené kmínem, pepřem a solí, poprášené hladkou moukou, během pečení přelévané výpekem a podlévané vývarem nebo vodou.

2 náročnost
30 minut
lin-na-kmine3lin-na-kmine1lin-na-kmine4
  • 1 ks větší lín
  • 1-2 lžíce drceného nebo i celého kmínu, jak kdo má rád
  • 200 g másla nebo sádla
  • cca 40 g hladké mouky
  • trochu rybího (zeleninového) vývaru nebo vody
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Lína vykucháme, odstraníme šupiny, případně můžeme rybu také stáhnout z kůže, většinou odstraníme také hlavu, ocas a další ploutve, většího lína ještě přepůlíme, budeme ho péct pěkně po půlkách
    2. Maso osolíme, okořeníme pepřem, posypeme kmínem a jemně poprášíme hladkou moukou
    3. Rybu vložíme do pekáče s již rozpáleným tukem, pekáček dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 12 až 15 minut, při pečení několikrát rybu přelijeme výpekem a podlijeme trochou vody nebo rybího či zeleninového vývaru
    4. Na talíři jednotlivé porce lína přelijeme šťávou z výpeku a podáváme například s vařenými brambory, nebo bramborovou kaší a nějakým vhodným zeleninovým salátem.

    Nejčtenější články

    Výměnný obchod s kosem

    Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

    Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

    Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

    Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

    Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím