Rybářský rozcestník

Líni na modro (podle starých receptur)

Línci na modro, recept inspirovaný recepturou Viléma Vrabce. Jde o přípravu línků o váze kolem 200 g, kteří se vaří v kořeněném nálevu, až pěkně zmodrají. Servírují se jako teplý předkrm, mezichod, ale také jako samotné hlavní jídlo spolu s vhodnou přílohou.

2 náročnost
45 minut
  • 6 ks línků asi po 200 g
  • 8 ks zrnek nového koření
  • 6 ks zrnek černého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • 120 g másla
  • 1,5 l pitné vody
  • 0,18 l octa
  • sůl
    1. Líny zabijeme nejlépe krátce před jejich úpravou, při kuchání je držíme za žábry a pracujeme na mokré podložce, aby jsme na rybách uchovali hlen, díky kterému pak při vaření zmodrají, ryby vykucháme, břišní dutinu vypláchneme, osolíme, u každé ryby hlavou a ocasem protáhneme jehlu s nití, konce svážeme, tím dostanou líni pěkný tvar
    2. Připravené svázané línky vaříme v mírně probublávajícím kořeněném nálevu z vody, octa a koření, tak 10 až 12 minut
    3. Uvařené línky vytáhneme, odstřihneme nit, línky upravíme na talíři, přelijeme je rozpuštěným máslem, ozdobíme petrželí a dílky nakrájeného citronu.

    Příprava

    Podáváme s vařenými brambory přelitými máslem a posypanými naseknou petrželkou. Jako další přílohu můžeme použít například teplou holandskou nebo majonézovou omáčku.

    Doporučení

    Pozor důležité! Při vaření línů na modro necháváme šupiny a sliz na rybách, právě díky hlenu ryby při vaření zmodrají.

    Nejčtenější články

    Chytáme na boilies – úplné začátky – návazce a montáže

    Chytání na různě velké a barevné kuličky již není ani u nás v Česku žádnou novinkou. Touto asi nejúspěšnější metodou pro lov kaprovitých ryb, cíleně pak hlavně velkých kaprů, propadlo mnoho českých rybářů. A není divu! Nejen, že se často na nastražené boilie nechá přemluvit velký kapr, ale například i amur a další karprovité ryby. Nabídnutým boilie pak někdy nepohrdne ani sumec. V tomto článku pro rybářské elévy, nebo pro ty, co to chtějí teprve s boilies kuličkami poprvé zkusit, si povíme a ukážeme, jak navázat montáže a nabídnout boilies rybám.

    Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

    V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

    Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

    Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná předemvším v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím