Rybářský rozcestník

Líni na modro (podle starých receptur)

Línci na modro, recept inspirovaný recepturou Viléma Vrabce. Jde o přípravu línků o váze kolem 200 g, kteří se vaří v kořeněném nálevu, až pěkně zmodrají. Servírují se jako teplý předkrm, mezichod, ale také jako samotné hlavní jídlo spolu s vhodnou přílohou.

2 náročnost
45 minut
  • 6 ks línků asi po 200 g
  • 8 ks zrnek nového koření
  • 6 ks zrnek černého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • 120 g másla
  • 1,5 l pitné vody
  • 0,18 l octa
  • sůl
    1. Líny zabijeme nejlépe krátce před jejich úpravou, při kuchání je držíme za žábry a pracujeme na mokré podložce, aby jsme na rybách uchovali hlen, díky kterému pak při vaření zmodrají, ryby vykucháme, břišní dutinu vypláchneme, osolíme, u každé ryby hlavou a ocasem protáhneme jehlu s nití, konce svážeme, tím dostanou líni pěkný tvar
    2. Připravené svázané línky vaříme v mírně probublávajícím kořeněném nálevu z vody, octa a koření, tak 10 až 12 minut
    3. Uvařené línky vytáhneme, odstřihneme nit, línky upravíme na talíři, přelijeme je rozpuštěným máslem, ozdobíme petrželí a dílky nakrájeného citronu.

    Příprava

    Podáváme s vařenými brambory přelitými máslem a posypanými naseknou petrželkou. Jako další přílohu můžeme použít například teplou holandskou nebo majonézovou omáčku.

    Doporučení

    Pozor důležité! Při vaření línů na modro necháváme šupiny a sliz na rybách, právě díky hlenu ryby při vaření zmodrají.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím