Rybářský rozcestník

Klatovská vánoční polévka

Hlava, ocas, ploutve a vnitřnosti z jednoho kapra povařené spolu s kořenovou zeleninou.

2 náročnost
45 minut
  • hlava, ocas, ploutve a vnitřnosti z jednoho kapra
  • 120 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel nebo pastinák)
  • 70 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 2 ks žloutky
  • drobně usekaná zelená petržel nebo pažitka
  • muškátový květ
  • šálek mléka
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Z kapří hlavy odstraníme žábry a v osolené vodě zvolna uvaříme do měkka
    2. Vývar přecedíme, zahustíme světlou jíškou a znovu asi 12 až 15 minut povaříme
    3. Očištěnou, drobně nakrájenou zeleninu osmahneme na másle, přidáme ji do vývaru současně s rybím masem obraným z hlavy, drobně nakrájenými jikrami a mlíčím a zvolna ještě asi 10 minut povaříme
    4. Na konec polévku okořeníme muškátovým květem, špetkou mletého pepře a podáváme s osmaženou houskou
    5. Těsně před podáváním ji zjemníme žloutkem rozkvedlaným v mléce a drobně usekanou zelenou petrželí nebo pažitkou.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím