Rybářský rozcestník

Kaviár z jiker pstruhů

I jikry ze pstruhů lze připravit jako kaviár a to jak ze zralých, tak i z nezralých jiker. Je oranžový podobně jako z lososa a nejlépe chutná čerstvý, jen mírně osolený.

1 náročnost
50 minut
+ 1,5-2 hodiny naložení  
Kaviár z jiker pstruhů - ilustrační foto!
  • 1 kg jiker ze pstruhů
  • 2 l vlažné vody
  • 100-120 g kuchyňské soli
  • sůl na propláchnutí jiker (na 1 l vody 80 g soli)
  • Příprava

    1. Po vyvržení propláchneme jikry ve studené vodě, zbavíme je blanek a vajíčka opatrně a pečlivě opereme v čisté vodě s přídavkem soli (na 1 l vody použijeme 80 g soli), jikry necháme důkladně okapat
    2. Opraná vajíčka vložíme do roztoku soli a vlažné vody, tedy při váze jiker 1 kg použijeme 2 l vlažné vody promíchané se 100-120 g soli, 2x-3x je opatrně promícháme rukou
    3. V nálevu necháme jikry 1,5-2 hodiny (podle velikosti vajíček), pak kaviár vyjmeme a necháme důkladně okapat
    4. Takto připravený kaviár lze ihned podávat, nebo při teplotě 2-3 °C skladovat asi 2-3 dny.

    Poznámka

    Příprava kaviáru z nevyzrálých jiker:
    Nevyzrálé jikry lze rovněž naložit jako kaviár. Po vykuchání jikry pečlivě opláchneme studenou vodou, zbavíme je případných nečistot, je li třeba, blánu podélně nařízneme. Dno čité sklenice s uzávěrem posypeme tenkou vrstvou hrubozrnné soli, jikry rovnoměrně, opatrně vyválíme v jemné a hrubé soli a poté je navrstvíme do sklenice až po okraj. Vrchní vrstvu posypeme hojně hrubozrnnou solí a důkladně uzavřenou sklenici uložíme v chladu. před upotřebením jikry dobře opereme ve studené vodě, necháme je okapat a pak z nich ještě odstraníme blánu.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím