Rybářský rozcestník

Kaviár z jiker pstruhů

I jikry ze pstruhů lze připravit jako kaviár a to jak ze zralých, tak i z nezralých jiker. Je oranžový podobně jako z lososa a nejlépe chutná čerstvý, jen mírně osolený.

1 náročnost
50 minut
+ 1,5-2 hodiny naložení  
Kaviár z jiker pstruhů - ilustrační foto!
  • 1 kg jiker ze pstruhů
  • 2 l vlažné vody
  • 100-120 g kuchyňské soli
  • sůl na propláchnutí jiker (na 1 l vody 80 g soli)
  • Příprava

    1. Po vyvržení propláchneme jikry ve studené vodě, zbavíme je blanek a vajíčka opatrně a pečlivě opereme v čisté vodě s přídavkem soli (na 1 l vody použijeme 80 g soli), jikry necháme důkladně okapat
    2. Opraná vajíčka vložíme do roztoku soli a vlažné vody, tedy při váze jiker 1 kg použijeme 2 l vlažné vody promíchané se 100-120 g soli, 2x-3x je opatrně promícháme rukou
    3. V nálevu necháme jikry 1,5-2 hodiny (podle velikosti vajíček), pak kaviár vyjmeme a necháme důkladně okapat
    4. Takto připravený kaviár lze ihned podávat, nebo při teplotě 2-3 °C skladovat asi 2-3 dny.

    Poznámka

    Příprava kaviáru z nevyzrálých jiker:
    Nevyzrálé jikry lze rovněž naložit jako kaviár. Po vykuchání jikry pečlivě opláchneme studenou vodou, zbavíme je případných nečistot, je li třeba, blánu podélně nařízneme. Dno čité sklenice s uzávěrem posypeme tenkou vrstvou hrubozrnné soli, jikry rovnoměrně, opatrně vyválíme v jemné a hrubé soli a poté je navrstvíme do sklenice až po okraj. Vrchní vrstvu posypeme hojně hrubozrnnou solí a důkladně uzavřenou sklenici uložíme v chladu. před upotřebením jikry dobře opereme ve studené vodě, necháme je okapat a pak z nich ještě odstraníme blánu.

    Nejčtenější články

    První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

    Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

    Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

    O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

    Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

    Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím