Rybářský rozcestník

Kaviár z jiker pstruhů

I jikry ze pstruhů lze připravit jako kaviár a to jak ze zralých, tak i z nezralých jiker. Je oranžový podobně jako z lososa a nejlépe chutná čerstvý, jen mírně osolený.

1 náročnost
50 minut
+ 1,5-2 hodiny naložení  
Kaviár z jiker pstruhů - ilustrační foto!
  • 1 kg jiker ze pstruhů
  • 2 l vlažné vody
  • 100-120 g kuchyňské soli
  • sůl na propláchnutí jiker (na 1 l vody 80 g soli)
  • Příprava

    1. Po vyvržení propláchneme jikry ve studené vodě, zbavíme je blanek a vajíčka opatrně a pečlivě opereme v čisté vodě s přídavkem soli (na 1 l vody použijeme 80 g soli), jikry necháme důkladně okapat
    2. Opraná vajíčka vložíme do roztoku soli a vlažné vody, tedy při váze jiker 1 kg použijeme 2 l vlažné vody promíchané se 100-120 g soli, 2x-3x je opatrně promícháme rukou
    3. V nálevu necháme jikry 1,5-2 hodiny (podle velikosti vajíček), pak kaviár vyjmeme a necháme důkladně okapat
    4. Takto připravený kaviár lze ihned podávat, nebo při teplotě 2-3 °C skladovat asi 2-3 dny.

    Poznámka

    Příprava kaviáru z nevyzrálých jiker:
    Nevyzrálé jikry lze rovněž naložit jako kaviár. Po vykuchání jikry pečlivě opláchneme studenou vodou, zbavíme je případných nečistot, je li třeba, blánu podélně nařízneme. Dno čité sklenice s uzávěrem posypeme tenkou vrstvou hrubozrnné soli, jikry rovnoměrně, opatrně vyválíme v jemné a hrubé soli a poté je navrstvíme do sklenice až po okraj. Vrchní vrstvu posypeme hojně hrubozrnnou solí a důkladně uzavřenou sklenici uložíme v chladu. před upotřebením jikry dobře opereme ve studené vodě, necháme je okapat a pak z nich ještě odstraníme blánu.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?