Rybářský rozcestník

Kaviár z jiker pstruhů

I jikry ze pstruhů lze připravit jako kaviár a to jak ze zralých, tak i z nezralých jiker. Je oranžový podobně jako z lososa a nejlépe chutná čerstvý, jen mírně osolený.

1 náročnost
50 minut
+ 1,5-2 hodiny naložení  
Kaviár z jiker pstruhů - ilustrační foto!
  • 1 kg jiker ze pstruhů
  • 2 l vlažné vody
  • 100-120 g kuchyňské soli
  • sůl na propláchnutí jiker (na 1 l vody 80 g soli)
  • Příprava

    1. Po vyvržení propláchneme jikry ve studené vodě, zbavíme je blanek a vajíčka opatrně a pečlivě opereme v čisté vodě s přídavkem soli (na 1 l vody použijeme 80 g soli), jikry necháme důkladně okapat
    2. Opraná vajíčka vložíme do roztoku soli a vlažné vody, tedy při váze jiker 1 kg použijeme 2 l vlažné vody promíchané se 100-120 g soli, 2x-3x je opatrně promícháme rukou
    3. V nálevu necháme jikry 1,5-2 hodiny (podle velikosti vajíček), pak kaviár vyjmeme a necháme důkladně okapat
    4. Takto připravený kaviár lze ihned podávat, nebo při teplotě 2-3 °C skladovat asi 2-3 dny.

    Poznámka

    Příprava kaviáru z nevyzrálých jiker:
    Nevyzrálé jikry lze rovněž naložit jako kaviár. Po vykuchání jikry pečlivě opláchneme studenou vodou, zbavíme je případných nečistot, je li třeba, blánu podélně nařízneme. Dno čité sklenice s uzávěrem posypeme tenkou vrstvou hrubozrnné soli, jikry rovnoměrně, opatrně vyválíme v jemné a hrubé soli a poté je navrstvíme do sklenice až po okraj. Vrchní vrstvu posypeme hojně hrubozrnnou solí a důkladně uzavřenou sklenici uložíme v chladu. před upotřebením jikry dobře opereme ve studené vodě, necháme je okapat a pak z nich ještě odstraníme blánu.

    Nejčtenější články

    Mladý rybář z Adamova chytil gigantického sumce. A dal mu svobodu

    Bylo to v noci ze soboty na neděli. Od Mikulova se hnala bouřka. Začalo silně pršet. Dvaadvacetiletý Tomáš Rozsypal z Adamova na Blanensku se bál narovnat špičku prutu, aby do něj neudeřil blesk. Déšť ustal a voda rybníka ožila. Věřil svému úsudku a stále nahazoval na vytipované místo. Pak přišel konečně záběr. Po téměř hodinovém boji z vody pak vytáhl sumce, který měřil 238 centimetrů.

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin. Několik desítek tun mrtvých ryb lemuje břehy Nesytu, o kus dál tvoří na hladině jakýsi plovoucí ostrov, v dalších částech rybníka pak vytváří mozaiku bílých břich na zelené hladině.

    Na Rozkoši ukradli záchranářům motory z člunů. Policie prosí o pomoc veřejnost, okradení nabízejí odměnu

    Vodní záchranáři na přehradě Rozkoš na Náchodsku se musí vypořádat s nečekaným problémem. O víkendu jim někdo ukradl dva motory ke člunům a nádrž plnou paliva. Případ vyšetřuje policie. Vodní záchranáři mají jeden větší člun, který zůstal nepoškozený. Aktuálně tedy není ohrožená bezpečnost turistů. I tak ale krádež práci záchranářů komplikuje.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím