Rybářský rozcestník

Kousky (podkovy) sumce – uzené

V soli naložené kousky nebo podkovy sumce, vyuzené v domácí udírně dozlatova.

3 náročnost
300 minut
+ případné další uzení  
Kousky (podkovy) sumce - uzené
  • 500 g a více masa sumce bez kůže nakrájeného na podkovy nebo kousky
  • 1 balení soli (na 1 kg ryby 30-40 g soli)
  • udírna
  • dřevo na uzení, například bukové a olšové štěpy, piliny
  • Příprava

    1. Maso sumce zbavené kůže (mladé ryby stahovat nemusíme) nakrájené na podkovy nebo jen tak na kousky, naložíme do soli (sůl prostě vetřeme do masa) a to na 2-4 hodiny
    2. Kousky nebo podkovy buď zavěšujeme za očka vytvořená z motouzu na hole, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly, nebo je položíme na kovové rošty, případnou nerozpuštěnou sůl oklepeme
    3. Připravené maso věšíme či vkládáme na roštěch do udírny vyhřáté na 60 °C, ostrým teplem ze suchého dřeva maso nejprve osušíme, tento proces trvá 60-90 minut
    4. Nyní budeme udit hustým kouřem; do topeniště přidáme bukové dřevo a olšové štěpiny, jakmile začnou hořet jasným plamenem, zasypeme je pilinami, šoupátko v udírně a dveře dobře zavřeme, aby se vytvořilo množství kouře, který maso doudí, budeme udit 3-5 hodin při teplotě v udírně 120-140 °C
    5. Zda je sumec dobře vyuzený poznáme, když píchneme dřevěnou špejlí do masa, musí být po vytažení suchá, pak je maso hotové, pokud nebude, musíme v uzení ještě chvíli pokračovat
    6. Vyuzené maso vytažené z udírny necháme dobře vychladnout.

    Doporučení

    Během uzení musíme kontrolovat, aby v topeništi nebyl oheň příliš silný a místo uzení maso nespálil.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím