Rybářský rozcestník

Kapr v rosolu

Uvařené kousky kapra, zdobené mrkví, vejci, hráškem … zalité želatinou.

1 náročnost
50 minut
Kapr v rosolu
Kapr
  • 1 kg kapra na vývar + hlava a páteř
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 240 g sterilovaného hrášku bez nálevu
  • 10 g želatiny
  • 1,5 l vody
  • 5 ks kuliček nového koření
  • 3 ks vejce na tvrdo
  • 2 ks bobkového listu
  • rajčata
  • rajčata
  • citrón
  • sůl
  • Příprava

    1. Kapra zbavíme šupin a vnitřností (odřízneme hlavu, ploutve a ocas) a několikrát pod tekoucí vodou omyjeme
    2. Ostrým nožem rybu podél páteře rozkrojíme na polovinu a potom na menší porce (asi čtyřcentimetrové)
    3. Kůži porcí na několika místech nařízneme, aby při vaření nezměnily tvar
    4. Důkladně omytou hlavu s páteří, zeleninou a kořením zalijeme vodou a uvaříme vývar, který solíme až nakonec
    5. Do teplého, procezeného vývaru vložíme jednotlivé porce a vaříme na mírném ohni 15-20 minut
    6. Vývar necháme vychladnout, ryby opatrně vyjmeme, položíme do mísy, ozdobíme nakrájenými vejci, mrkví, rajskými jablíčky, citrónem, zeleným hráškem atd.
    7. Všechno zalijeme procezeným vývarem, do něhož jsme předtím rozmíchali rozpuštěnou želatinu a necháme ztuhnout.

    Doporučení

    Takto lze upravit i další sladkovodní ryby, jako např.: candát, pstruh, úhoř …

    Nejčtenější články

    Okouni jsou nejen hájení, od letošního roku mají i míru!

    Kdo byl zvyklý v lednu či únoru počíhat si na okouny, má již druhým rokem smůlu. Okoun se dostal do kategorii ryb, které jsou část roku hájené, tedy nesmí se cíleně chytat a pokud přeci jen skončí na háčku, musí být šetrně puštěné zpět do vody. Ovšem pozor! Letos se ochrana okounů ještě zpřísnila a nově má okoun spodní míru.

    Jak na úhoře s feederovým prutem

    Ten, kdo propadl chytání na feeder, si rozhodně rád zkusí s tímto prutem i lov úhořů. Feeder je k chytání úhořů stejně dobrý, jako klasické pruty na položenou. Jen se musí vědět, jak na to!

    Druhy ryb doporučené k uzení

    Následující seznam představuje stručný přehled nejběžnějších druhů ryb vhodných k uzení, které si můžete sami chytit, nebo také koupit v obchodech. Samozřejmě existuje ještě mnoho dalších druhů, které lze rovněž použít k uzení.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím