Rybářský rozcestník

Kapr uzený

Recept na úpravu kapra uzením v horkém kouři. Podkovy kapra se nejprve naloží do solného, kořeněného láku, pak opláchnou, nechají oschnout a nakonec se vyudí, v tomto případě, horkým kouřem.

2 náročnost
180 minut
+ 12 hodin naložení  
uzenýuzenýuzený
  • libovolné množství kapra
  • voda
  • koření na ryby
  • česnek
  • cibule
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěného kapra rozřízneme po délce nebo nakrájíme na podkovy
    2. Jednotlivé díly ryby ještě jednou očistíme a namočíme do slaného nálevu 1:10
    3. Přidáme koření na ryby, česnek, cibuli a pepř
    4. Rybu necháme naloženou 6 až 12 hodin, pak maso opláchneme a necháme důkladně oschnout
    5. Udíme horkým kouřem při teplotě tak 40 °C první hodinu, pak postupně přidáváme teplotu až na 70-80 °C (v malé udírně pro uzení zahorka bude ryba vyuzená asi za 2-2,5 hodiny, ovšem záleží na velikosti ryby a tipu udírny!).

    Doporučení

    Při nakládání do láku se na 1 l vody dává 80 g – 100 g soli (4-5 polévkových lžic). Lák připravíme tak, že svaříme vodu se solí a necháme vychladnout. Lze zvolit i delší dobu uzení, při větším kouři ale mírnější teplotě, pak udíme kapra při 30-40 °C tak 3-4,5 hodiny.

    Poznámka

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!