Rybářský rozcestník

Kapr, lín nebo štika v rosolu

Rybí maso uvařené v zeleninovém vývaru, zalité želatinou. Chutný studený předkrm.

2 náročnost
85 minut
+ doba vychladnutí  
Kapr, lín nebo štika v rosolu
  • 1,25 kg ryby (kapr, lín, candát nebo štika) + páteř a hlava
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 30 g želatiny
  • 1 l vody
  • sůl
  • Další ingredience a koření:
  • 50 g cibule
  • 2-4 ks kuličky nového koření
  • 4-5 ks kuliček černého pepře
  • 2 ks bobkové listy
  • Na ozdobu:
  • 2 ks vajec uvařených natvrdo
  • nakládaná nebo povařená mrkev
  • malé nakládané okurky
  • zelená petrželka
  • červená paprika
  • zelený hrášek
  • Příprava

    1. Kapra vykucháme, rozřízneme jej i s kostmi na dvě poloviny
    2. Uvaříme zeleninu, rybí hlavy a páteř z ryby a koření, vývar procedíme, nalijeme do menší nádoby a osolíme
    3. Rybu nakrájíme napříč na 4-5 cm široké kousky
    4. Pak ji uvaříme ve vývaru na mírném ohni, vkládáme vždy několik kousků najednou
    5. Z uvařeného kapra vyjmeme silnější kosti a rybu upravíme na mísu
    6. Vývar přecedíme přes jemné sítko nebo plátno
    7. Želatinu rozpustíme (dle návodu na obalu), nalijeme do vývaru a necháme vychladnout
    8. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na kolečka nebo dílky
    9. Kapra ozdobíme zeleninou, dílky vajec, nakládanými okurkami, zalijeme tuhnoucím rosolem a necháme vychladnout
    10. Podáváme s octem nebo citrónem a studenými omáčkami.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím