Rybářský rozcestník

Kapr, lín nebo štika v rosolu

Rybí maso uvařené v zeleninovém vývaru, zalité želatinou. Chutný studený předkrm.

2 náročnost
85 minut
+ doba vychladnutí  
Kapr, lín nebo štika v rosolu
  • 1,25 kg ryby (kapr, lín, candát nebo štika) + páteř a hlava
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 30 g želatiny
  • 1 l vody
  • sůl
  • Další ingredience a koření:
  • 50 g cibule
  • 2-4 ks kuličky nového koření
  • 4-5 ks kuliček černého pepře
  • 2 ks bobkové listy
  • Na ozdobu:
  • 2 ks vajec uvařených natvrdo
  • nakládaná nebo povařená mrkev
  • malé nakládané okurky
  • zelená petrželka
  • červená paprika
  • zelený hrášek
  • Příprava

    1. Kapra vykucháme, rozřízneme jej i s kostmi na dvě poloviny
    2. Uvaříme zeleninu, rybí hlavy a páteř z ryby a koření, vývar procedíme, nalijeme do menší nádoby a osolíme
    3. Rybu nakrájíme napříč na 4-5 cm široké kousky
    4. Pak ji uvaříme ve vývaru na mírném ohni, vkládáme vždy několik kousků najednou
    5. Z uvařeného kapra vyjmeme silnější kosti a rybu upravíme na mísu
    6. Vývar přecedíme přes jemné sítko nebo plátno
    7. Želatinu rozpustíme (dle návodu na obalu), nalijeme do vývaru a necháme vychladnout
    8. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na kolečka nebo dílky
    9. Kapra ozdobíme zeleninou, dílky vajec, nakládanými okurkami, zalijeme tuhnoucím rosolem a necháme vychladnout
    10. Podáváme s octem nebo citrónem a studenými omáčkami.

    Nejčtenější články

    Výměnný obchod s kosem

    Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

    Chytání amurů na listy salátu, či jinou zeleninu

    Amur je ryba někdy tuze vybíravá, jindy nám přijde naopak na nástrahu, kterou jsme vnadili na úplně jinou rybu. Asi nejčastěji se amuři chytají na kukuřici, kousky ovoce, či střídku chleba. Často však zaznamenáme úspěch při cíleném lovu amurů, pokud jim zkusíme nabídnout něco od zeleniny, například tužší listy hlávkového salátu, kedlubny, syrové či spařené zelné listy apod.

    Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

    Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím