Rybářský rozcestník

Kapr, lín nebo štika v rosolu

Rybí maso uvařené v zeleninovém vývaru, zalité želatinou. Chutný studený předkrm.

2 náročnost
85 minut
+ doba vychladnutí  
Kapr, lín nebo štika v rosolu
  • 1,25 kg ryby (kapr, lín, candát nebo štika) + páteř a hlava
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 30 g želatiny
  • 1 l vody
  • sůl
  • Další ingredience a koření:
  • 50 g cibule
  • 2-4 ks kuličky nového koření
  • 4-5 ks kuliček černého pepře
  • 2 ks bobkové listy
  • Na ozdobu:
  • 2 ks vajec uvařených natvrdo
  • nakládaná nebo povařená mrkev
  • malé nakládané okurky
  • zelená petrželka
  • červená paprika
  • zelený hrášek
  • Příprava

    1. Kapra vykucháme, rozřízneme jej i s kostmi na dvě poloviny
    2. Uvaříme zeleninu, rybí hlavy a páteř z ryby a koření, vývar procedíme, nalijeme do menší nádoby a osolíme
    3. Rybu nakrájíme napříč na 4-5 cm široké kousky
    4. Pak ji uvaříme ve vývaru na mírném ohni, vkládáme vždy několik kousků najednou
    5. Z uvařeného kapra vyjmeme silnější kosti a rybu upravíme na mísu
    6. Vývar přecedíme přes jemné sítko nebo plátno
    7. Želatinu rozpustíme (dle návodu na obalu), nalijeme do vývaru a necháme vychladnout
    8. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na kolečka nebo dílky
    9. Kapra ozdobíme zeleninou, dílky vajec, nakládanými okurkami, zalijeme tuhnoucím rosolem a necháme vychladnout
    10. Podáváme s octem nebo citrónem a studenými omáčkami.

    Nejčtenější články

    Rybářský zápisník FishNote

    Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

    Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

    Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

    Jak zpracovat lína v kuchyni

    Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.