Rybářský rozcestník

Kapr, lín nebo štika v rosolu

Rybí maso uvařené v zeleninovém vývaru, zalité želatinou. Chutný studený předkrm.

2 náročnost
85 minut
+ doba vychladnutí  
Kapr, lín nebo štika v rosolu
  • 1,25 kg ryby (kapr, lín, candát nebo štika) + páteř a hlava
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 30 g želatiny
  • 1 l vody
  • sůl
  • Další ingredience a koření:
  • 50 g cibule
  • 2-4 ks kuličky nového koření
  • 4-5 ks kuliček černého pepře
  • 2 ks bobkové listy
  • Na ozdobu:
  • 2 ks vajec uvařených natvrdo
  • nakládaná nebo povařená mrkev
  • malé nakládané okurky
  • zelená petrželka
  • červená paprika
  • zelený hrášek
  • Příprava

    1. Kapra vykucháme, rozřízneme jej i s kostmi na dvě poloviny
    2. Uvaříme zeleninu, rybí hlavy a páteř z ryby a koření, vývar procedíme, nalijeme do menší nádoby a osolíme
    3. Rybu nakrájíme napříč na 4-5 cm široké kousky
    4. Pak ji uvaříme ve vývaru na mírném ohni, vkládáme vždy několik kousků najednou
    5. Z uvařeného kapra vyjmeme silnější kosti a rybu upravíme na mísu
    6. Vývar přecedíme přes jemné sítko nebo plátno
    7. Želatinu rozpustíme (dle návodu na obalu), nalijeme do vývaru a necháme vychladnout
    8. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na kolečka nebo dílky
    9. Kapra ozdobíme zeleninou, dílky vajec, nakládanými okurkami, zalijeme tuhnoucím rosolem a necháme vychladnout
    10. Podáváme s octem nebo citrónem a studenými omáčkami.

    Nejčtenější články

    První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

    Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

    Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

    O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

    Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

    Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím