Rybářský rozcestník

Kapr v aspiku

Filátka z kapra ozdobená zeleninou, přelitá vývarem smíchaným s aspikem, v lednici ztuhnutá.

2 náročnost
50 minut
+ doba tuhnutí  
  • 1 kg masa z kapra
  • 7 ks plátků želatiny
  • Na rybí rozvárku:
  • 750 ml vody
  • 25 ml bílého vína
  • 25 ml octa
  • 50 g celeru
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks vaječný bílek
  • zelená petrželka
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř
  • sůl
  • Na ozdobení:
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 50 g sterilované kapie
  • 10 g kapari
  • Příprava

    1. Do hrnce s vařící vodou nalijeme ocet, víno a přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, koření, vše povaříme asi 20 minut
    2. Kapra očistíme, rozpůlíme, skrojíme žeberní kosti a nařízneme kůži, ve vývaru, na mírném ohni, maso povaříme tak 10 min, uvařené rybí maso vyndáme a dáme stranou
    3. Do vroucího vývaru, za stálého míchání, vlijeme ve studené vodě rozšlehaný bílek, necháme ho srazit (naváže na sebe nečistoty) a vývar potom přecedíme
    4. Želatinu necháme asi 5 minut máčet ve vodě, pak ji vymačkáme a rozpustíme ve vývaru, který by měl mít teplotu těsně kolem 40 °C (pokud bude moc studený, nebo naopak moc teplý, želatina dobře neztuhne!)
    5. Část rozpuštěné želatiny s vývarem vlijeme do vyšší formy a necháme ztuhnout
    6. Na ztuhlou vrstvu vložíme porce kapra, které ozdobíme okurkou, kapií, kapary, ozdobně nakrájenou mrkví … zalijeme zbylou částí vývaru a necháme ztuhnout.

    Doporučení

    Zkouška aspiku: na studený talíř z lednice nalijeme 2-3 mm aspiku, aspik musí lepit asi po 10 minutách uložený v lednici, pokud ne, přidáme ještě želatinu.

    Poznámka

    Přebytečný aspik můžeme nalít do nádobky a vánočními vykrajovátky po ztuhnutí vykrájet obrazce, které pak zpestří servírovaný pokrm.

    Nejčtenější články

    Na Lipně se našel mrtvý sumec uvázaný na drátě u pařezu

    Na Lipně byl před třemi dny objeven mrtvý sumec, který měl v hubě uvázaný drát, ten se pak zachytil u kořene pařezu a sumec uhynul. Fotografie v článku ukazují jeden z důvodů, proč je zakázáno sumce, ale i jiné ryby, uvazovat za hubu….

    Mladý rybář z Adamova chytil gigantického sumce. A dal mu svobodu

    Bylo to v noci ze soboty na neděli. Od Mikulova se hnala bouřka. Začalo silně pršet. Dvaadvacetiletý Tomáš Rozsypal z Adamova na Blanensku se bál narovnat špičku prutu, aby do něj neudeřil blesk. Déšť ustal a voda rybníka ožila. Věřil svému úsudku a stále nahazoval na vytipované místo. Pak přišel konečně záběr. Po téměř hodinovém boji z vody pak vytáhl sumce, který měřil 238 centimetrů.

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin

    Vedro za jedinou noc zdecimovalo největší moravský rybník. Hladinu Nesytu posely tisíce zdechlin. Několik desítek tun mrtvých ryb lemuje břehy Nesytu, o kus dál tvoří na hladině jakýsi plovoucí ostrov, v dalších částech rybníka pak vytváří mozaiku bílých břich na zelené hladině.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím