Rybářský rozcestník

Kapr v aspiku

Filátka z kapra ozdobená zeleninou, přelitá vývarem smíchaným s aspikem, v lednici ztuhnutá.

2 náročnost
50 minut
+ doba tuhnutí  
Traditional christmas fish in jelly
  • 1 kg masa z kapra
  • 7 ks plátků želatiny
  • Na rybí rozvárku:
  • 750 ml vody
  • 25 ml bílého vína
  • 25 ml octa
  • 50 g celeru
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks vaječný bílek
  • zelená petrželka
  • bobkový list
  • nové koření
  • celý pepř
  • sůl
  • Na ozdobení:
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 50 g sterilované kapie
  • 10 g kapari
  • Příprava

    1. Do hrnce s vařící vodou nalijeme ocet, víno a přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, koření, vše povaříme asi 20 minut
    2. Kapra očistíme, rozpůlíme, skrojíme žeberní kosti a nařízneme kůži, ve vývaru, na mírném ohni, maso povaříme tak 10 min, uvařené rybí maso vyndáme a dáme stranou
    3. Do vroucího vývaru, za stálého míchání, vlijeme ve studené vodě rozšlehaný bílek, necháme ho srazit (naváže na sebe nečistoty) a vývar potom přecedíme
    4. Želatinu necháme asi 5 minut máčet ve vodě, pak ji vymačkáme a rozpustíme ve vývaru, který by měl mít teplotu těsně kolem 40 °C (pokud bude moc studený, nebo naopak moc teplý, želatina dobře neztuhne!)
    5. Část rozpuštěné želatiny s vývarem vlijeme do vyšší formy a necháme ztuhnout
    6. Na ztuhlou vrstvu vložíme porce kapra, které ozdobíme okurkou, kapií, kapary, ozdobně nakrájenou mrkví … zalijeme zbylou částí vývaru a necháme ztuhnout.

    Doporučení

    Zkouška aspiku: na studený talíř z lednice nalijeme 2-3 mm aspiku, aspik musí lepit asi po 10 minutách uložený v lednici, pokud ne, přidáme ještě želatinu.

    Poznámka

    Přebytečný aspik můžeme nalít do nádobky a vánočními vykrajovátky po ztuhnutí vykrájet obrazce, které pak zpestří servírovaný pokrm.

    Nejčtenější články

    Výměnný obchod s kosem

    Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

    Chytání amurů na listy salátu, či jinou zeleninu

    Amur je ryba někdy tuze vybíravá, jindy nám přijde naopak na nástrahu, kterou jsme vnadili na úplně jinou rybu. Asi nejčastěji se amuři chytají na kukuřici, kousky ovoce, či střídku chleba. Často však zaznamenáme úspěch při cíleném lovu amurů, pokud jim zkusíme nabídnout něco od zeleniny, například tužší listy hlávkového salátu, kedlubny, syrové či spařené zelné listy apod.

    Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

    Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím