Rybářský rozcestník

Kapr na citrónech

Nasolené porce kapra, utopené v citronovém nálevu ochuceném česnekem, kořením a cukrem, zaklopené, podušené doměkka, servírované dobře vychlazené.

2 náročnost
45 minut
  • 1 ks kapra (1,5 kg i více)
  • 4 ks stroužky česneku
  • 3 lžíce najemno nakrájené petrželky
  • 3 lžíce (i více) oleje
  • 1-2 lžičky cukru
  • kousek nastoruhané kůry z omytého citrónu
  • šťáva nejméně ze 3 ks celých citrónů
  • několik koleček citrónu na ozdobu
  • voda
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybu vykucháme, nejlépe nůžkami na drůbež odstřihneme skřele, nožem zbavíme rybu šupin a dobře omyté maso pak nakrájíme na porce, kůži nestahujeme
    2. Porce kapra přeložíme do velké porcelánové mísy, posypeme trochou hrubozrnné soli a necháme chvíli stát
    3. V hrnci na rozehřátém oleji osmahneme podle libosti celé, nebo podrcené stroužky česneku, kdo má česnek rád, může jej v oleji nechat, v opačném případě osmahnutý česnek z oleje vyjmeme
    4. Do oleje vložíme porce ryb, jednu vedle druhé, ale nesmažíme je, nýbrž nalijeme do oleje tolik vody, aby porce kapra byly téměř zakryté tekutinou, přidáme šťávu z citrónů, kousek nastrouhané citronové kůry, okořeníme pepřem a dochutíme cukrem a solí
    5. Hrnec přiklopíme, obsah přivedeme k varu, pak zdroj tepla ihned zmírníme, na co nejmenší výkon a rybí maso „tahem“ (tj. pod bodem varu) asi 20 minut dohotovujeme
    6. Měkké porce kapra vyjmeme a položíme je na mělkou mísu, ve které budeme ryby podávat
    7. Rybí vývar, bude-li třeba, ještě chvíli na ohni necháme odpařovat na potřebné množství, pak do něj vložíme jemně nakrájenou petrželku a takto připravenou marinádou přelijeme porce kapra na míse
    8. Mísu vložíme na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice, marináda pěkně zrosoluje a vytvoří součást porcí
    9. Takto připraveného kapra podáváme hodně vychlazeného, ozdobeného kolečky citrónu.

    Nejčtenější články

    Výměnný obchod s kosem

    Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

    Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

    Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

    Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

    Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím