Rybářský rozcestník

Kapr na citrónech

Nasolené porce kapra, utopené v citronovém nálevu ochuceném česnekem, kořením a cukrem, zaklopené, podušené doměkka, servírované dobře vychlazené.

2 náročnost
45 minut
  • 1 ks kapra (1,5 kg i více)
  • 4 ks stroužky česneku
  • 3 lžíce najemno nakrájené petrželky
  • 3 lžíce (i více) oleje
  • 1-2 lžičky cukru
  • kousek nastoruhané kůry z omytého citrónu
  • šťáva nejméně ze 3 ks celých citrónů
  • několik koleček citrónu na ozdobu
  • voda
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybu vykucháme, nejlépe nůžkami na drůbež odstřihneme skřele, nožem zbavíme rybu šupin a dobře omyté maso pak nakrájíme na porce, kůži nestahujeme
    2. Porce kapra přeložíme do velké porcelánové mísy, posypeme trochou hrubozrnné soli a necháme chvíli stát
    3. V hrnci na rozehřátém oleji osmahneme podle libosti celé, nebo podrcené stroužky česneku, kdo má česnek rád, může jej v oleji nechat, v opačném případě osmahnutý česnek z oleje vyjmeme
    4. Do oleje vložíme porce ryb, jednu vedle druhé, ale nesmažíme je, nýbrž nalijeme do oleje tolik vody, aby porce kapra byly téměř zakryté tekutinou, přidáme šťávu z citrónů, kousek nastrouhané citronové kůry, okořeníme pepřem a dochutíme cukrem a solí
    5. Hrnec přiklopíme, obsah přivedeme k varu, pak zdroj tepla ihned zmírníme, na co nejmenší výkon a rybí maso „tahem“ (tj. pod bodem varu) asi 20 minut dohotovujeme
    6. Měkké porce kapra vyjmeme a položíme je na mělkou mísu, ve které budeme ryby podávat
    7. Rybí vývar, bude-li třeba, ještě chvíli na ohni necháme odpařovat na potřebné množství, pak do něj vložíme jemně nakrájenou petrželku a takto připravenou marinádou přelijeme porce kapra na míse
    8. Mísu vložíme na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice, marináda pěkně zrosoluje a vytvoří součást porcí
    9. Takto připraveného kapra podáváme hodně vychlazeného, ozdobeného kolečky citrónu.

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2024

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin. Na nonstop revíry vydává Ministerstvo zemědělství výjimky. Český rybářský svaz nerozhoduje o revírech, na kterých se daný rok může chytat 24 hodin. To je v pravomoci MZe ČR. V tomto článku je sdílena aktuální tabulku NONSTOP revírů pro rok 2024…

    Pár úvodních kapitol z knihy Štika Majdalenka a duhový míč

    Tuto krásně ilustrovanou knihu pro děti napsal Jan Opatřil. A co v ní najdete? Štika Majdalenka je rošťák. Kouše do všeho, co se hýbe, a zodpovědně se připravuje na osamocený život vodního dravce. Jednoho dne však její maminku uloví rybář. Majdalenka zůstane sama a zatouží po kamarádech. Jak ale získat přátele, když máte špičaté zuby a každý se vás bojí? Majdalenka se vydává na cestu rybníkem a zjišťuje, že k získání kamarádů bude muset změnit sama sebe. Je ale vůbec možné, aby se dravá štika skamarádila se svou kořistí? Co bude jíst? A jakou roli v celém příběhu sehraje duhový míč? Pohádka o štice Majdalence vás zahřeje u srdce. A díky nádherným ilustracím budete mít pocit, jako byste se vy sami ocitli pod hladinou. Pokud máte rádi přírodu, ryby a šťastné konce, je tato kniha přesně pro vás.

    Rybářský zápisník FishNote

    Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.