Rybářský rozcestník

Kapr na citrónech

Nasolené porce kapra, utopené v citronovém nálevu ochuceném česnekem, kořením a cukrem, zaklopené, podušené doměkka, servírované dobře vychlazené.

2 náročnost
45 minut
  • 1 ks kapra (1,5 kg i více)
  • 4 ks stroužky česneku
  • 3 lžíce najemno nakrájené petrželky
  • 3 lžíce (i více) oleje
  • 1-2 lžičky cukru
  • kousek nastoruhané kůry z omytého citrónu
  • šťáva nejméně ze 3 ks celých citrónů
  • několik koleček citrónu na ozdobu
  • voda
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybu vykucháme, nejlépe nůžkami na drůbež odstřihneme skřele, nožem zbavíme rybu šupin a dobře omyté maso pak nakrájíme na porce, kůži nestahujeme
    2. Porce kapra přeložíme do velké porcelánové mísy, posypeme trochou hrubozrnné soli a necháme chvíli stát
    3. V hrnci na rozehřátém oleji osmahneme podle libosti celé, nebo podrcené stroužky česneku, kdo má česnek rád, může jej v oleji nechat, v opačném případě osmahnutý česnek z oleje vyjmeme
    4. Do oleje vložíme porce ryb, jednu vedle druhé, ale nesmažíme je, nýbrž nalijeme do oleje tolik vody, aby porce kapra byly téměř zakryté tekutinou, přidáme šťávu z citrónů, kousek nastrouhané citronové kůry, okořeníme pepřem a dochutíme cukrem a solí
    5. Hrnec přiklopíme, obsah přivedeme k varu, pak zdroj tepla ihned zmírníme, na co nejmenší výkon a rybí maso „tahem“ (tj. pod bodem varu) asi 20 minut dohotovujeme
    6. Měkké porce kapra vyjmeme a položíme je na mělkou mísu, ve které budeme ryby podávat
    7. Rybí vývar, bude-li třeba, ještě chvíli na ohni necháme odpařovat na potřebné množství, pak do něj vložíme jemně nakrájenou petrželku a takto připravenou marinádou přelijeme porce kapra na míse
    8. Mísu vložíme na několik hodin, nejlépe přes noc, do lednice, marináda pěkně zrosoluje a vytvoří součást porcí
    9. Takto připraveného kapra podáváme hodně vychlazeného, ozdobeného kolečky citrónu.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?