Rybářský rozcestník

Ruská rybí polévka šči

Šči je klasická hustá polévka připravovaná v Rusku buď z hovězího masa nebo právě z ryb. Základem je, kromě masa, zelí a to syrové nebo kysané. Ovšem variací na pravou ruskou Šči je opravdu mnoho.

2 náročnost
45 minut
Ruská rybí polévka šči
  • 500 g masa sladkovodních ryb (kapr, sumec, štika, okoun)
  • 250 g čerstvého zelí (nebo kysané)
  • 150 g cibule
  • 2 l vody
  • 3 dl zakysané smetany
  • 1 ks větší mrkve
  • 1 ks celeru
  • 1 ks pórek
  • hladká mouka
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • nasekaná petrželka na ozdobu
  • Příprava

    1. Očištěné a umyté maso z ryb dáme do vroucí vody a povaříme
    2. Když je maso poloměkké, vývar scedíme a maso vykostíme a dáme stranou
    3. Do vývaru přidáme všechnu nakrájenou zeleninu kromě cibule a povaříme do měkka
    4. Z hladké mouky a másla uděláme jíšku, polévku jíškou zahustíme a přidáme nastrouhanou cibuli, vaříme 30 minut na mírném zdroji tepla
    5. Nakonec vložíme maso z ryby a polévku zjemníme smetanou, provaříme ještě 2-3 minuty
    6. Horkou polévku nalijeme do talířů a posypeme nasekanou petrželkou, podáváme samostatně nebo s chlebem či pečivem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Chytání nástražních rybek, jejich přechování

    Jedna věc je nástražní rybky umět chytit a druhá věc je dokázat uchovat tak, aby vydržely a neumřely dříve, než jsi je doneseme na lovné místo, kde chceme dostat nějakou tu svoji vysněnou dravou rybu.

    Chytání sumců na položenou se silonkovými koulemi

    Občas je třeba sumce překvapit něčím novým, zvláště v místech, kde je velký tlak ostatních rybářů. Sumci se stávají k běžným nástrahám, na které narážejí na každém kousku revíru, pak se hodí je překvapit něčím, co neznají. Silná vůně je může přesvědčit k nasátí právě té naší nástrahy. A k tomu jsou skvělé právě silonkové sumčí bomby, přesně tedy koule ze silonek, což je velmi účinná nástraha na sumce.

    Rybářská technika chytání – plavaná

    Plavaná, tedy lov se splávkem, to je základní rybolovná technika, kterou musí umět, tedy alespoň její základy, každý rybář. Je to snad jedna z nejstarších technik chytání ryb na udici. A pro vás, úplné začátečníky, o co vlastně jde? Jak název napovídá, jde o chytání na splávek, pod kterým je zátěž, která vyvažuje splávek, pak také vlasec s háčkem a nástrahou. A k čemu ten splávek? Ten má několik funkcí, ale ta nejdůležitější je, že podle jeho pohybu rybář pozná záběr ryby.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím