Rybářský rozcestník

Kapr po maďarsku

Kapr podle receptu z Maďarska. Opečené rybí maso zalité omáčkou z výpeku.

2 náročnost
40 minut
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks porce kapra
  • 2 ks bílky
  • 100 g oleje
  • sůl
  • Na omáčku:
  • 250 g kečupu
  • 30 g cukru
  • 1 dl červeného vína
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Příprava

    1. Porce kapra osolíme a na oleji opečeme dorůžova
    2. Upečenou rybu vyjmeme a necháme vychladnout
    3. Do šťávy přidáme kečup, víno, citrónovou šťávu a cukr, zamícháme a necháme projít varem
    4. Na talíři jednotlivé porce kapra zalijeme omáčkou a posypeme drobně pokrájeným bílkem.

    Doporučení

    Takto připravenou rybu podáváme studenou s pečivem

    Nejčtenější články

    Ryba v české kuchyni – 7. díl

    Během 18 století začínají některé rybníky mizet, majitelé je začali přeměňovat na louky, pastviny a pole. Příčinou byla především produkce sena, potom brambor a dalších plodin. Ve velkém se začínal chovat skot, seno bylo rovněž potřeba pro koně. Nezanedbatelná byla i produkce hnoje, která chovaná zvířata produkovala, používal se na hnojení polí. V roce 1791 na Českokrumlovsku vyšlo nařízení, že na každém panství se má vypustit několik rybníků a přeměnit v louky a  pole…

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.