Rybářský rozcestník

Kapří nákyp

Podušené maso z kapra ochucené citronovou šťávou, pomleté, promíchané s dalšími surovinami, zapečené v troubě pěkně dozlatova. Nákyp servírovaný například s vařenými nebo šťouchanými brambory a zeleninovým salátem.

2 náročnost
60 minut
Kapří nákyp
  • Rozpis na 2-3 porce:
  • 300 g kapřího masa bez kostí a kůže
  • 120 g mražené zeleniny
  • 40 g másla
  • 30 g hladké mouky
  • 4 lžíce strouhanky
  • 0,4 l mléka
  • 2 ks vejce
  • zelená petrželka
  • citronová šťáva
  • máslo
  • voda
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykostěné maso z kapra osolíme, vložíme do vhodného hrnce, zakápneme citronovou šťávou, podlijeme trochou vody a zvolna, tak 10-15 minut podusíme
    2. Měkké, důkladně okapané maso, umeleme na masovém strojku
    3. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, podlijeme ji studeným mlékem a za stálého míchání uvaříme bešamel
    4. Do husté bešamelové omáčky přidáme umleté rybí maso, na jemno pokrájenou zelenou petrželku a na drobné kostičky pokrájenou rozmrazenou zeleninu, přidáme část strouhanky, vaječné žloutky, osolíme a okořeníme pepřem
    5. Nakonec do směsi vmícháme ušlehané vaječné bílky
    6. Směs nalijeme do zapékací misky vymazané máslem a vysypané strouhankou
    7. Pečeme v trouby vyhřáté na 200 °C 30-40 minut.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím