Rybářský rozcestník

Jelci na kyselo

Ve dvou nálevech naložené půlky jelců, servírované na kostky smíchané s kořenovou zeleninou, na kostičky nakrájenými kyselými okurkami a pikantní majonézou nebo tatarkou.

2 náročnost
55 minut
+ 6-8 dní naložení, 1 den proležení  
  • 1 kg jelců jesenů (tloušťů)
  • 120 g sterilovaného hrášku
  • 1 sklenice majomézy nebo tatarské omáčky
  • 2-3 ks cibule
  • 1-2 ks větší chilli papričky
  • 1 ks velké kyselé okurky
  • 1 ks větší mrkve
  • 1 ks petržele
  • 1/4 ks menšího celeru
  • sůl
  • Na nálev 1:
  • 1,5 l octa s vodou smíchaný 1:1
  • Na nálev 2:
  • 0,75 l vody
  • 0,25 l octa
  • 200 g cukru
  • 20 g soli
  • 8 ks kuliček černého pepře
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks velké stroužky česneku
  • 3 ks hřebíčky
  • 2 ks bobkové listy
  • Příprava

    1. Ryby očistíme, vykucháme, rozřízneme po páteři na poloviny, odstraníme páteř a silná žebra, čisté půlky silně nasolíme, naskládáme do mísy a necháme v chladu 48 hodin proležet
    2. Nasolené ryby naskládáme do sklenice, proložíme oloupanou cibulí nakrájenou na silnější kolečka, a zalijeme prvním nálevem
    3. Po 3–4 dnech ryby scedíme a nálev vylijeme
    4. Ryby s cibulí zalijeme druhým vychladlým nálevem připravený svařením vody s octem a kořením, necháme další 3–4 dny luhovat
    5. Slijeme druhý nálev do hrnce a povaříme v něm na malé kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu
    6. Ryby a cibuli nakrájíme na kousky, dáme do mísy, přidáme vychladlou uvařenou zeleninu, hrášek a nakrájenou kyselou okurku
    7. Přimícháme majolku nebo tatarskou omáčku, do které jsem přidali nasekané chilli papričky a necháme do druhého dne v lednici proležet.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím