Rybářský rozcestník

Boršč s rybou

V postním období se v Rusku vaří boršč, kde se místo masa do polévky vkládají kousky uvařeného rybího masa. K polévce se podávají pirohy plněné rýží, pohankou, nebo houbami.

2 náročnost
45 minut
borščborščboršč
  • 300 g rybího masa bez kostí (sumec, candát...)
  • 300 g červené řepy
  • 200 g brambor
  • 200 g bílého zelí
  • 100 g rajského protlaku
  • 20 g sušených hub
  • 1 ks větší cibule
  • 1 ks mrkev
  • 1/4 ks celeru
  • bobkový list
  • celý pepř
  • sádlo
  • ocet
  • sůl
  • Příprava

    1. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou nebo na kostičky nakrájenou červenou řepu, mrkev a celer, zalijeme vodou, osolíme, přidáme bobkový list, celý pepř, vaříme 20 minut.
    2. V mezičase uvaříme rybí maso, slijeme, necháme vychladnout a rozebereme na menší kousky.
    3. Přidáme do polévky nakrájené zelí, brambory a sušené houby, vaříme až zelí a brambory budou měkké.
    4. Na závěr boršč ochutíme rajským protlakem, přisolíme.
    5. Do talířů rozdělíme kousky vařené ryby a zalijeme borščem.

    Doporučení

    Skvělý je tento recept také z masa sumce!

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.