Rybářský rozcestník

Lín na slanině a zelenině

Na pánvi na másle opečení, slaninou prošpikovaní, líni, servírovaní spolu se zeleninou podušenou na výpeku z ryb.

2 náročnost
40 minut
Lín na slanině a zelenině
  • 2 ks líni vážící kolem 300 g
  • 4 ks rajčata
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks masité papriky
  • 1 ks cibule
  • tymián
  • máslo
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Líny vykucháme, odstraníme hlavy, ocasy, zbavíme je slizu, opláchneme a osušíme
    2. Po 2 cm nařízneme jejich kůži příčně, do zářezů vtlačíme proužky slaniny, ryby osolíme, okmínujeme
    3. V pánvi na másle opečeme dozlatova z obou stran, vyjmeme, odložíme stranou
    4. Do šťávy po opečení přidáme na kostky nakrájená oloupaná rajčata, kostičky cibule, proužky papriky, ochutíme tymiánem, pepřem, solí, utřeným česnekem, dusíme tak dlouho, až zelenina změkne
    5. Do hotové omáčky vložíme opečené ryby, necháme je chvíli prohřát
    6. Líny na talíři přelijeme omáčkou, podáváme s například pečenými brambory.

    Nejčtenější články

    Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

    Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

    Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

    Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

    Ryby mořské, jejich dělení

    Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím