Rybářský rozcestník

Halászlé ze sumce

Tato slavná maďarská polévka se vaří nejčastěji z více druhů ryb a má mnoho variant, někde se v Maďarsku podává s krupicovými haluškami, jinde se širokými nudlemi či chlebem. V některých rodinách se zase do polévky vkládají opečené kousky rybího masa.

2 náročnost
65 minut
Halászlé ze sumce
  • 1 ks hlava ze sumce + prsní ploutve
  • 2 ks červené masité papriky
  • 2 ks cibule
  • 200 g zakysané smetany
  • červená sladká paprika
  • červená pálivá paprika
  • nasekaná petrželka
  • hladká mouka
  • sádlo
  • pepř
  • sůl
  • Na vývar:
  • 2 l vody
  • 5 ks kuliček nového koření
  • 5 ks kuliček celého pepře
  • 1 ks petržele
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • kousek celeru
  • sůl
  • Příprava

    1. Z hlavy odstraníme žábry, zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, koření, osolíme, přiklopíme pokličkou a vaříme na mírném ohni 30 minut (var má být mírný, jedině tak docílíme správného vyluhování chuťových a výživných látek a vývar zůstane čirý)
    2. Hotový vývar scedíme přes síto, maso obereme a připravíme na další úpravu
    3. Na sádle zpěníme cibuli, zaprášíme moukou, červenou sladkou a pálivou paprikou a zalijeme vývarem, přidáme na proužky nakrájenou papriku a krátce povaříme
    4. Nakonec polévku zahustíme kysanou smetanou, případně ještě dochutíme solí, pepřem, paprikou
    5. Polévku nalijeme do talířů, přidáme kousky uvařeného rybího masa, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

    Doporučení

    Jako přílohu jsme zvolili chléb.

    Poznámka

    Každoročně se v Maďarsku pořádají soutěže ve vaření této proslulé rybářské polévky.

    Nejčtenější články

    Výměnný obchod s kosem

    Už jsem zažil u vody kdejaká zvláštní setkání, ale tento zážitek s „taťkou“ kosem si tedy opravdu nemohu nechat pro sebe. 🙂 Stalo se to poměrně nedávno na mé jednodenní rybářské výpravě na Rozkoši…

    Rybářská technika chytání ryb – muškaření

    Muškaření, to je královská rybářská disciplína. Muškaří se jak na vodách tekoucích, tak stojatých. A o co vlastně jde? Rybář rybám nabízí umělé nástrahy, mušky, které nahazuje do míst, kde si myslí, že číhá ryba, tedy například pstruh, lipan nebo například losos. Také může nechat mušku volně plavat po proudu řeky … vždy jde o to, vyprovokovat rybu k útoku. Chytání na mušku je velmi náročná disciplína, protože rybář většinu času stojí ve vodě a jde rybě naproti. V tom je kouzlo muškaření, protože rybář někdy chytá ryby doslova pod nohama. Právě ten přímý kontakt s vodou, ryby na dohled, klid, často nedotčená příroda, to vše dělá z muškaření právem vrcholnou rybářskou disciplínu.

    Jak zajisti kus rohlíku na háček při chytání tzv. na mlaskačku

    Existuje více montáží a návazců s kterými můžeme nabízet kus rohlíku rybám pěkně z hladiny, tzv. na mlaskačku. Pro milovníky dalekých a razantních náhozů tu mám způsob nastražení rohlíku pomocí háčku s přívěsem, boilie jehly a kousku klacku, nebo i klasické zarážky.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím