Rybářský rozcestník

Halászlé ze sumce

Tato slavná maďarská polévka se vaří nejčastěji z více druhů ryb a má mnoho variant, někde se v Maďarsku podává s krupicovými haluškami, jinde se širokými nudlemi či chlebem. V některých rodinách se zase do polévky vkládají opečené kousky rybího masa.

2 náročnost
65 minut
Halászlé ze sumce
  • 1 ks hlava ze sumce + prsní ploutve
  • 2 ks červené masité papriky
  • 2 ks cibule
  • 200 g zakysané smetany
  • červená sladká paprika
  • červená pálivá paprika
  • nasekaná petrželka
  • hladká mouka
  • sádlo
  • pepř
  • sůl
  • Na vývar:
  • 2 l vody
  • 5 ks kuliček nového koření
  • 5 ks kuliček celého pepře
  • 1 ks petržele
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • kousek celeru
  • sůl
  • Příprava

    1. Z hlavy odstraníme žábry, zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, koření, osolíme, přiklopíme pokličkou a vaříme na mírném ohni 30 minut (var má být mírný, jedině tak docílíme správného vyluhování chuťových a výživných látek a vývar zůstane čirý)
    2. Hotový vývar scedíme přes síto, maso obereme a připravíme na další úpravu
    3. Na sádle zpěníme cibuli, zaprášíme moukou, červenou sladkou a pálivou paprikou a zalijeme vývarem, přidáme na proužky nakrájenou papriku a krátce povaříme
    4. Nakonec polévku zahustíme kysanou smetanou, případně ještě dochutíme solí, pepřem, paprikou
    5. Polévku nalijeme do talířů, přidáme kousky uvařeného rybího masa, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

    Doporučení

    Jako přílohu jsme zvolili chléb.

    Poznámka

    Každoročně se v Maďarsku pořádají soutěže ve vaření této proslulé rybářské polévky.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím