Rybářský rozcestník

Halászlé ze sumce

Tato slavná maďarská polévka se vaří nejčastěji z více druhů ryb a má mnoho variant, někde se v Maďarsku podává s krupicovými haluškami, jinde se širokými nudlemi či chlebem. V některých rodinách se zase do polévky vkládají opečené kousky rybího masa.

2 náročnost
65 minut
Halászlé ze sumce
  • 1 ks hlava ze sumce + prsní ploutve
  • 2 ks červené masité papriky
  • 2 ks cibule
  • 200 g zakysané smetany
  • červená sladká paprika
  • červená pálivá paprika
  • nasekaná petrželka
  • hladká mouka
  • sádlo
  • pepř
  • sůl
  • Na vývar:
  • 2 l vody
  • 5 ks kuliček nového koření
  • 5 ks kuliček celého pepře
  • 1 ks petržele
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • kousek celeru
  • sůl
  • Příprava

    1. Z hlavy odstraníme žábry, zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, koření, osolíme, přiklopíme pokličkou a vaříme na mírném ohni 30 minut (var má být mírný, jedině tak docílíme správného vyluhování chuťových a výživných látek a vývar zůstane čirý)
    2. Hotový vývar scedíme přes síto, maso obereme a připravíme na další úpravu
    3. Na sádle zpěníme cibuli, zaprášíme moukou, červenou sladkou a pálivou paprikou a zalijeme vývarem, přidáme na proužky nakrájenou papriku a krátce povaříme
    4. Nakonec polévku zahustíme kysanou smetanou, případně ještě dochutíme solí, pepřem, paprikou
    5. Polévku nalijeme do talířů, přidáme kousky uvařeného rybího masa, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

    Doporučení

    Jako přílohu jsme zvolili chléb.

    Poznámka

    Každoročně se v Maďarsku pořádají soutěže ve vaření této proslulé rybářské polévky.

    Nejčtenější články

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?

    Kde vzít masné červy, když je rybář zapomene doma

    Masní červi rozhodně patří mezi nejoblíbenější nástrahu především plavačkářů, ale i rybářů chytající například s feederovými pruty. Právě na menší ryby jde o dokonalou nástrahu. Ovšem co si počít, když je zapomeneme doma?