Rybářský rozcestník

Halászlé II.

Proslulá rybí polévka z Maďarska.

2 náročnost
65 minut
  • Rozpis na cca 10 porcí:
  • 4 kg kapra s vnitřnostmi
  • 400 g cibule
  • 2 ks zelené papriky
  • 1 ks feferonky
  • 1 ks rajčete
  • červená paprika
  • rajský protlak
  • sůl
  • Příprava

    1. Kapra očistíme od šupin, vybereme vnitřností, mlíčí a jikry schováme
    2. Odstřihneme hlavu a ocas, odstraníme žábry, odřežeme trup a maso nakrájíme na kostky, osolíme, polijeme rajským protlakem a posypeme trochou červené papriky
    3. Takto připravené rybí maso necháme odpočinout v lednici
    4. Mezitím halvu, ocas a páteřní kost vložíme do hrnec nebo lépe do kotlíku (vynikající je tato polévka připravovaná v přírodě v kotlíku) spolu s paprikou, rajčaty a cibulí pokrájenými na kousky, podle chuti přidáme feferonku
    5. Zalijeme studenou vodou a vaříme
    6. Než začne polévka vařit, osolíme ji a ochutíme mletou paprikou a na silném plameni vaříme 15-20 minut
    7. V této fázi přidáme odleželé rybí maso, jikry a mlíčí a vaříme ještě dalších 15-20 minut pod pokličkou tak, aby polévka bublala, nemícháme, jen občas hrncem zatřeseme.

    Doporučení

    Halászlé můžeme připravit i z více druhů ryb. Například ze sumce, štiky …

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    DIGITAL Smart Cradle – absolutní vítěz GRAND PRIX For Fishing 2023

    I letos měl rybářský veletrh For Fishing 2023 bohatý doprovodný program. Kromě jiného se také vystavovatelé mohli přihlásit s nějakým zajímavým výrobkem do soutěže GRAND PRIX For Fishing 2023. Jde o prestižní záležitost a tak není divu, že se letos soutěže zúčastnily i takové rybářské celebrity, jako Karel Nikl nebo Lukáč Krása. Ovšem hlavní cena letos skončila na Slovensku!

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.