Rybářský rozcestník

Sumec s kaparovou omáčkou

Kaparová omáčka, připravená podle tohoto receptu, se skvěle hodí i k jiným druhům sladkovodních nebo i mořských ryb, ovšem právě sumčí maso s ní chutná úžasně!

2 náročnost
20 minut
+ doba odpočinutí masa  
sumecsumecsumec
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks podkovy sumce po 150-200 g
  • 4 lžíce smetany
  • 2 lžíce kapary
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1/2 lžičky solamylu
  • podle chuti vinný ocet
  • špetka kurkumy
  • citronová šťáva
  • mletý bílý pepř
  • olivový olej
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce sumce osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme 1 hodinu odpočinout.
    2. Podkovy osušíme a opečeme z obou stran na směsi oleje a másla 1:1 do zlatova a odložíme na teplé místo.
    3. Šťávu po pečení vypneme, necháme trochu vychladnout a přidáme k ní smetanu, kterou jsme rozmíchali se solamylem, vše promícháme. Přidáme nasekanou pažitku, celé kapary, špetku kurkumy, aby omáčka dostala žlutou barvu. Omáčku dochutíme podle chuti, vinným octem, bílým pepřem a solí.
    4. Porce ryby položíme na talíře, přelijeme teplou omáčkou a podáváme s vařenými brambory.

    Poznámka

    Text foto D. Marounek

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.