Rybářský rozcestník

Sumec s kaparovou omáčkou

Kaparová omáčka, připravená podle tohoto receptu, se skvěle hodí i k jiným druhům sladkovodních nebo i mořských ryb, ovšem právě sumčí maso s ní chutná úžasně!

2 náročnost
20 minut
+ doba odpočinutí masa  
sumecsumecsumec
  • Rozpis na 2 porce:
  • 2 ks podkovy sumce po 150-200 g
  • 4 lžíce smetany
  • 2 lžíce kapary
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1/2 lžičky solamylu
  • podle chuti vinný ocet
  • špetka kurkumy
  • citronová šťáva
  • mletý bílý pepř
  • olivový olej
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce sumce osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme 1 hodinu odpočinout.
    2. Podkovy osušíme a opečeme z obou stran na směsi oleje a másla 1:1 do zlatova a odložíme na teplé místo.
    3. Šťávu po pečení vypneme, necháme trochu vychladnout a přidáme k ní smetanu, kterou jsme rozmíchali se solamylem, vše promícháme. Přidáme nasekanou pažitku, celé kapary, špetku kurkumy, aby omáčka dostala žlutou barvu. Omáčku dochutíme podle chuti, vinným octem, bílým pepřem a solí.
    4. Porce ryby položíme na talíře, přelijeme teplou omáčkou a podáváme s vařenými brambory.

    Poznámka

    Text foto D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

    Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.