Rybářský rozcestník

Filety pstruha plněné špenátem a sýrem, citronová omáčka, bramborové pyré

Velmi zajímavá a osvědečná kombinace špenátu s ricottou a pstruhem, který je doplněn o pyré z brambor. Koncert chutí, kde vévodí špenát a sýr, zcela jistě skvěle doplní vskutku královské víno – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr z vinařství Chateau Bzenec Terroir Collection.

2 náročnost
40 minut
Filety pstruha plněné špenátem a sýrem, citronová omáčka, bramborové pyré
  • Suroviny na 4 porce:
  • 4 ks pstruzi
  • 1 ks menší cibule, nebo šalotka
  • 1 ks řapíkatý celer
  • 1 ks česnek
  • 800 g brambor
  • cca 200 g listový špenát (čerstvý, nebo mražený)
  • cca 100 g sýru Ricotta
  • olivový olej
  • smetana
  • máslo
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Ze pstruhů vykrojíme filety, připadně je můžeme v rybárně koupit připravené
    2. Na kapce olivového oleje s máslem orestujeme pokrájenou šalotku do sklovata, přidáme rozetřený stroužek česneku, krátce opečeme a přidáme čerstvý pokrájený špenát (nebo rozmrazené, přebytečné vody zbavené listy), dochutíme solí a pepřem, stáhneme z tepla a přidáme Ricottu
    3. Filety naplníme připravenou směsí, zavineme jako roládku a zajistíme pomocí párátka
    4. Závitky položíme na pánev a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 12 minut
    5. Mezitím si uvaříme oloupané brambory, které odcedíme a vložíme
do základu připraveného z nadrobno nakrájeného řapíkatého celeru opečeného na olivovém oleji
    6. Brambory s celerem rozšťoucháme a metlou rozšleháme s kapkou smetany a másla, dochutíme solí
    7. Rybí závitky po upečení přendáme na teplý talíř, pánev s výpekem 
z ryb položíme na oheň, zakápneme citronem, postrouháme troškou citrusové kůry, podlijeme asi 1 dl smetany a lžící másla a omáčku svaříme na požadovanou hustotu
    8. Na teplý talíř servírujeme 2 závitky ze pstruha podlité citrónovou omáčkou, které doplníme pyré z brambor.

    Doporučení

    Doporučení sommeliera:
    Velmi zajímavá a osvědečná kombinace špenátu s ricottou a pstruhem, který je doplněn o pyré z brambor. Koncert chutí, kde vévodí špenát a sýr, zcela jistě skvěle doplní vskutku královské víno – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr z vinařství Chateau Bzenec Terroir Collection. Jaká je charakteristika tohoto vína? Vyšší zlatavá barva, elegantní ovocná vůně připomínající sušené meruňky, luční kvítí v pozadí s tóny medové plástve. Chuť je bohatá, širšího těla s pevnou kyselinkou a dlouhou dochutí. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 239 Kč.

    Poznámka

    Recept k článku: Vánoční tipy a triky od Bohemia sekt s.r.o.

    Nejčtenější články

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    Plzeňský Plaváček_pozvánka a propozice

    Plzeňský Plaváček, kategorie žáků (do 14 let včetně) a dorostenců (do 18 let včetně) se koná ve čtvrtek 25. dubna 2024 v úseku Borské přehrady (Radbuza 1B) podél silnice na Valchu. Sraz je u poslední třetiny silnice napravo ve směru z města….