Rybářský rozcestník

Filety pstruha plněné špenátem a sýrem, citronová omáčka, bramborové pyré

Velmi zajímavá a osvědečná kombinace špenátu s ricottou a pstruhem, který je doplněn o pyré z brambor. Koncert chutí, kde vévodí špenát a sýr, zcela jistě skvěle doplní vskutku královské víno – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr z vinařství Chateau Bzenec Terroir Collection.

2 náročnost
40 minut
Filety pstruha plněné špenátem a sýrem, citronová omáčka, bramborové pyré
  • Suroviny na 4 porce:
  • 4 ks pstruzi
  • 1 ks menší cibule, nebo šalotka
  • 1 ks řapíkatý celer
  • 1 ks česnek
  • 800 g brambor
  • cca 200 g listový špenát (čerstvý, nebo mražený)
  • cca 100 g sýru Ricotta
  • olivový olej
  • smetana
  • máslo
  • voda
  • sůl
  • Příprava

    1. Ze pstruhů vykrojíme filety, připadně je můžeme v rybárně koupit připravené
    2. Na kapce olivového oleje s máslem orestujeme pokrájenou šalotku do sklovata, přidáme rozetřený stroužek česneku, krátce opečeme a přidáme čerstvý pokrájený špenát (nebo rozmrazené, přebytečné vody zbavené listy), dochutíme solí a pepřem, stáhneme z tepla a přidáme Ricottu
    3. Filety naplníme připravenou směsí, zavineme jako roládku a zajistíme pomocí párátka
    4. Závitky položíme na pánev a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 12 minut
    5. Mezitím si uvaříme oloupané brambory, které odcedíme a vložíme
do základu připraveného z nadrobno nakrájeného řapíkatého celeru opečeného na olivovém oleji
    6. Brambory s celerem rozšťoucháme a metlou rozšleháme s kapkou smetany a másla, dochutíme solí
    7. Rybí závitky po upečení přendáme na teplý talíř, pánev s výpekem 
z ryb položíme na oheň, zakápneme citronem, postrouháme troškou citrusové kůry, podlijeme asi 1 dl smetany a lžící másla a omáčku svaříme na požadovanou hustotu
    8. Na teplý talíř servírujeme 2 závitky ze pstruha podlité citrónovou omáčkou, které doplníme pyré z brambor.

    Doporučení

    Doporučení sommeliera:
    Velmi zajímavá a osvědečná kombinace špenátu s ricottou a pstruhem, který je doplněn o pyré z brambor. Koncert chutí, kde vévodí špenát a sýr, zcela jistě skvěle doplní vskutku královské víno – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr z vinařství Chateau Bzenec Terroir Collection. Jaká je charakteristika tohoto vína? Vyšší zlatavá barva, elegantní ovocná vůně připomínající sušené meruňky, luční kvítí v pozadí s tóny medové plástve. Chuť je bohatá, širšího těla s pevnou kyselinkou a dlouhou dochutí. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 239 Kč.

    Poznámka

    Recept k článku: Vánoční tipy a triky od Bohemia sekt s.r.o.

    Nejčtenější články

    Rybářský rozcestník.cz vyhlašuje soutěž o 20 vstupenek na FOR FISHING 2024!

    15 ročník mezinárodního rybářského veletrhu FOR FISHING je za rohem. Koná se v termínu od 22. do 25. února 2024. Jsme rádi, že i letos se Rybářský rozcestník.cz stal mediálním partnerem této největší tuzemské akce pro rybáře konané kde jinde, než v areálu PVA v Praze v Letňanech. U příležitosti tohoto rybářského svátku vyhlašujeme soutěž o vstupenky na FOR FISHING 2024. Soutěž se bude konat na našich stránkách na Facebooku a to od 7.2. od 18:00 do 16.2.2024 do 18:00! Bližší podmínky soutěže se dozvíte po otevření tohoto článku.

    Veletrh FOR FISHING uvítá první návštěvníky už ve čtvrtek 22. února 2024

    Svátek všech rybářů a rybářek se nezadržitelně blíží, vystavovatelé už pomalu balí žhavé novinky, které na veletrhu představí, rybářské osobnosti dokončují přípravu svých přednášek, obří akvárko už je připraveno na výstavišti. Na co se můžete na veletrhu těšit a co byste si neměli nechat ujít?

    FOR FISHING 2024 – den druhý

    Pokud se včera občas nedalo nějakou tou uličkou protáhnout, dnes to není o nic lepší! Letos je rybářský veletrh FOR FISHING opravdu hojně navštěvovaný. Mě se ho podařilo celý prolétnout za dva dny a přiznám se, že šlo o pěkný kvapík. Občas jsem se na nějakém stánku zasekl, protože novinek je tu letos opravdu hodně. Dnes vám představím dalších pár firem a výrobků, které by některé z vás mohli na letošním FOR FISHINGu zaujmout.