Rybářský rozcestník

Čínská rybí polévka

Polévka z kousků ryb, hub, badyánu, citronové šťávy, klíčků munga a jarní cibulky nebo pórku. Recept z Asie.

1 náročnost
15 minut
  • 300 g rybích filetů (losos nebo bílá ryba)
  • 250 g klíčků mungo
  • 200 g hub shiitake
  • 500 ml vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 ks hvězdičky badyánu
  • 1 ks jarní cibulky nebo kousek pórku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Z čerstvě koupené ryby pečlivě odstraníme veškerou kůži a maso nakrájíme na větší kousky
    2. Sušené houby předem namočíme do studené vody a čerstvé houby dobře očistíme, potom překrájíme na poloviny
    3. Hrnec s vodou přivedeme k varu, vložíme nakrájené ryby, houby, přidáme citronovou šťávu, badyán, sůl a zvolna vaříme asi 10 minut, aby byla ryba uvařená, poté ji opatrně vyndáme
    4. Do připraveného vývaru přidáme očištěnou na nudličky nakrájenou jarní cibulku, klíčky mungo a olivový olej, pak krátce povaříme (2 minuty), vložíme zpět kousky ryby, dochutíme solí i pepřem a podáváme.

    Doporučení

    Na přípravu této polévky je nutné koupit opravdu čerstvé ryby, ideální je losos, ale postačí i některá bílá ryba.

    Poznámka

    Autor fotografie: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

    Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

    Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

    O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

    Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

    Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím