Rybářský rozcestník

Buridda

Italská polévka, ale i hlavní pokrm, který se vaří z toho, co moře dá, tedy z různých kousků ryb, mořských plodů apod. s přidáním dalších důležitých surovin. Nejoblíbenější je v Janově a celé Ligurii. Polévka je známá už ze 13. století z dob Janovské republiky. Existuje mnoho variant. Buridda je podobná francouzské bujabéze, ale vaří se podstatně kratší dobu.

2 náročnost
55 minut
buridda
  • 750 g kousky různých ryb, mořské plody
  • 30 g sušených hub (nebo 300 g čerstvých)
  • 2 l vody
  • 2 dl bílého vína
  • 4 ks stonky řapíkatého celeru
  • 4 ks stroužky česneku
  • 4 ks rajčata
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce nasekané kapary
  • citronová šťáva
  • špetka šafránu
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku, krátce orestujeme
    2. Dále přidáme nakrájená rajčata, mrkev, řapíkatý celer, předem namočené sušené houby, nasekanou petrželku a kapary, krátce podusíme
    3. Směs zalijeme vodou, přidáme pepř, sůl pod pokličkou na mírném ohni vaříme 30 minut
    4. Po půl hodině nasypeme kousky ryb, mořské plody, vaříme ještě 15 minut
    5. Na závěr polévku dochutíme bílým vínem, citronovou šťávou, případně přisolíme a opepříme.

    Nejčtenější články

    Jsou rybáři sexy? A co holky u vody, rozptylují nás, ano nebo ne?

    V minulém století v jednom odborném článku antropolog Mark Dyble z univerzity College v Londýně uvedl, že lovci jsou něco jako macho, tedy dominující muži, kteří se logicky ženám líbí o trochu víc než chlapi, povaleči, válející se doma u televize na kanapi. Jelikož my rybáři jsme lovci, pak by jsme měli u žen, tedy podle Marka Dybleho, velkou šanci. 🙂 Ale je to opravdu tak?

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Mongolsko, ryby a ženy

    Ahoj všichni, rybářky i nerybářky, rybáři i nerybáři. Jmenuji se Daniela a ačkoliv sama nerybařím, rybaření mne doprovází skoro celý život. Jen jednou jsem měla šanci se tomuto koníčku vymanit z dosahu. Ta však netrvala dlouho. Znovu jsem vstoupila do stejné řeky a to tak hluboko, že z ní není návratu. I napodruhé jsem si za manžela vzala rybáře… Každá nebo každý z Vás, kdo máte něco podobného doma, mi dáte jistě za pravdu, že život s „mokrým šílencem“ dokáže přichystat mnohá překvapení, která zaskočí i zkušenou ženu jak se říká v čase „dozrávajících malin“, čtyřnásobnou babičku a matku dospívající dcery. O jednom takovém překvapení bude pojednávat následující vyprávění…

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím