Rybářský rozcestník

Buridda

Italská polévka, ale i hlavní pokrm, který se vaří z toho, co moře dá, tedy z různých kousků ryb, mořských plodů apod. s přidáním dalších důležitých surovin. Nejoblíbenější je v Janově a celé Ligurii. Polévka je známá už ze 13. století z dob Janovské republiky. Existuje mnoho variant. Buridda je podobná francouzské bujabéze, ale vaří se podstatně kratší dobu.

2 náročnost
55 minut
buridda
  • 750 g kousky různých ryb, mořské plody
  • 30 g sušených hub (nebo 300 g čerstvých)
  • 2 l vody
  • 2 dl bílého vína
  • 4 ks stonky řapíkatého celeru
  • 4 ks stroužky česneku
  • 4 ks rajčata
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 lžíce nasekané kapary
  • citronová šťáva
  • špetka šafránu
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku, krátce orestujeme
    2. Dále přidáme nakrájená rajčata, mrkev, řapíkatý celer, předem namočené sušené houby, nasekanou petrželku a kapary, krátce podusíme
    3. Směs zalijeme vodou, přidáme pepř, sůl pod pokličkou na mírném ohni vaříme 30 minut
    4. Po půl hodině nasypeme kousky ryb, mořské plody, vaříme ještě 15 minut
    5. Na závěr polévku dochutíme bílým vínem, citronovou šťávou, případně přisolíme a opepříme.

    Nejčtenější články

    Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

    Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

    Způsoby uzení ryb

    Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

    Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

    Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím