Rybářský rozcestník

Bourride (provensálská rybí polévka)

Vývar z ryb s bylinkami a chlebem. Recept z Francie.

2 náročnost
40 minut
Bourride (provensálská rybí polévka)
  • 600 g různých druhů malých ryb
  • 1,25 l vody
  • 4 lžíce oleje
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks žloutku
  • 1 ks rajčete
  • 1 ks cibule
  • svazeček bylinek (petrželka, bobkový list, česnek)
  • malý kouske kůry z dobře omytého pomeranče
  • špetka šafránu
  • bílý chleba
  • mletý pepř
  • tymián
  • sůl
  • Příprava

    1. Do studené vody dáme nadrobno nakrájenou cibuli, 1 stroužek česneku, nakrájené na menší kousky rajče, svazeček bylinek, pomerančovou kůru, lžíci oleje, mletý pepř, šafrán, sůl, očištěné a vykuchané ryby
    2. Vše vaříme čtvrt hodiny
    3. Vývar pak procedíme, zeleninu prolisujeme, dáme zpět do vývaru a přihřejeme k varu
    4. Jeden stroužek česneku rozetřeme v hmoždíři, vmícháme žloutek a po kapkách 3 lžíce oleje
    5. Polévku sundáme z plotýnky, vmícháme česnekovou směs a podáváme s chlebem nakrájeným na nudličky
    6. Rybí maso podáváme zvlášť.

    Nejčtenější články

    První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

    Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

    Kačení máma, opeřený Rambo a Terminátor v jednom

    O letošní letní výpravě na Sumce se s námi u vody skamarádila kačení rodinka, máma a její čtyři mladé. My je krmili, oni nás obšťastňovali svojí přítomností. Běda jiným kačenám, které nás chtěli také navštívit. Ty naše kačení máma hnala tak urputně, že z ní šel až strach.

    Potlačení pachové stopy na nástrahách i návazcích

    Některé ryby mají opravdu dobře vyvinutý čich. V zásadě se ryby dělí do dvou skupin, jedny mají vysoce vyvinutý čich, ale za to horší zrak a druhé mají výborný zrak, ale horší čich. A právě ty druhy, co dobře vnímají různé pachy, můžeme přelstít drobnou vychytávkou.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím