Rybářský rozcestník

Grilovaný úhoř na japonský způsob

V marinádě z oleje, worcesterové a sójové omáčky, wasabi, hořčičného semínka, koriandru a cukru 24 hodin máčené kousky kůže zbaveného úhoře, ty pak grilované na roštu grilu.

2 náročnost
45 minut
+ doba marinování  
  • 800-1000 g úhoře (stažený, vykuchaný ...)
  • 150-200 ml rostlinného oleje
  • 3-4 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1 malá hrst čerstvých listů koriandru
  • špetka wasabi
  • bílý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchaného, z kůže staženého, očištěného úhoře nakrájíme na špalíky asi tak 10 cm dlouhé, ty opláchneme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme
    2. Větší kusy nařízneme podél páteře a rozevřeme, zajistíme špejlemi nebo grilovacími jehlami, menší kusy necháme jako válečky
    3. Připravíme marinádu; smícháme olej, worchesterovou a sójovou omáčku, wasabi, cukr, hořčičná semínka, cukr, důkladně promícháme, aby se cukr rozpustil, nakonec přidáme také na jemno nasekaný koriandr, znovu marinádu promícháme
    4. Porce úhoře osolíme, okořeníme pepřem, vložíme do marinády a na 24 hodin, necháme marinovat v lednici v nějaké vhodné uzavřené nádobě
    5. Maso dáme na rošt dobře rozpáleného grilu, pozvolna, spíše po krajích, grilujeme tak 10 až 15 minut z každé strany, potíráme marinádou.

    Nejčtenější články

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

    Mikbaits Masters 2023

    Zveme vás na 2. ročník Mikbaits Masters konaném na Podnovoveském rybníku od 1.6 do 4.6. 2023. Závod probíhá systémem chyt‘ a pust‘. Soutěží dvou-tříčlenná družstva, která loví na 4 pruty, každý prut s jedním návazcem a jedním háčkem. Háčky s protihrotem povoleny! Povolen lov pouze na položenou délka návazce POVOLEN max. 80 cm!