Rybářský rozcestník

Grilovaný úhoř na japonský způsob

V marinádě z oleje, worcesterové a sójové omáčky, wasabi, hořčičného semínka, koriandru a cukru 24 hodin máčené kousky kůže zbaveného úhoře, ty pak grilované na roštu grilu.

2 náročnost
45 minut
+ doba marinování  
  • 800-1000 g úhoře (stažený, vykuchaný ...)
  • 150-200 ml rostlinného oleje
  • 3-4 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1 malá hrst čerstvých listů koriandru
  • špetka wasabi
  • bílý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Vykuchaného, z kůže staženého, očištěného úhoře nakrájíme na špalíky asi tak 10 cm dlouhé, ty opláchneme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme
    2. Větší kusy nařízneme podél páteře a rozevřeme, zajistíme špejlemi nebo grilovacími jehlami, menší kusy necháme jako válečky
    3. Připravíme marinádu; smícháme olej, worchesterovou a sójovou omáčku, wasabi, cukr, hořčičná semínka, cukr, důkladně promícháme, aby se cukr rozpustil, nakonec přidáme také na jemno nasekaný koriandr, znovu marinádu promícháme
    4. Porce úhoře osolíme, okořeníme pepřem, vložíme do marinády a na 24 hodin, necháme marinovat v lednici v nějaké vhodné uzavřené nádobě
    5. Maso dáme na rošt dobře rozpáleného grilu, pozvolna, spíše po krajích, grilujeme tak 10 až 15 minut z každé strany, potíráme marinádou.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím