Rybářský rozcestník

Grilovaný tuňák s grilovanou zeleninou

Marinované plátky tuňáka grilované na venkovním roštu grilu spolu s cibulovými špízy a rajčátky.

2 náročnost
20 minut
+ doba marinování  
Grilovaný tuňák s grilovanou zeleninou
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks plátky tuňáka (filety, podkovy ...)
  • Na marinádu:
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička hořčice se semínky
  • 1 lžička moučkového cukru
  • Na zeleninu:
  • 4 ks špízy z plátků cibule
  • 8 ks malých rajčátek
  • další zelenina dle vlastního výběru (papriky, cukety ...)
  • Příprava

    1. Ve vhodné misce promícháme worcesterskou a sójovou omáčku, hořčici, cukr a také olej
    2. Plátky (filety, podkovy …) tuňáka naložíme do marinády
    3. Zakryté maso v marinádě dáme do lednice a marinujeme 1-2 hodiny
    4. Oloupanou cibuli rozdělíme na plátky, ty napícháme na špejle či grilovací jehly, rajčátka opláchneme a necháme důkladně okapat
    5. Plátky tuňáka i zeleninu grilujeme na dobře rozpáleném venkovním grilu, nejlépe jen na uhlících, po obou stranách 10-15 minut (jednou obrátíme), v průběhu grilování potíráme tuňáka i zeleninu zbytky marinády
    6. Jednotlivé porce masa ihned servírujeme obložené cibulovými špízy a rajčátky spolu s pečivem nebo jinou vhodnou přílohou.

    Nejčtenější články

    Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

    Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

    Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

    Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.

    Proč zkušení rybáři suší boilies?

    Usušené boilies může zásadně zvýšit úspěšnost lovu kaprů a to i těch velmi opatrných. Hlavně při lovu kaprů v teplé letní vodě, ale i při větší aktivitě drobné bílé ryby, je důležité použít jako nástrahu právě vytvrzené boilies díky jeho proschnutí. Usušené koule ztvrdnou, stanou se odolnějšími proti okusu drobné ryby a také se prodlouží jejich poločas rozpadu.