Rybářský rozcestník

Bolen na kyselo

Odležené podkovy z bolena, naložené do sladkokyselého láku, servírované okořeněné a promíchané s tatarskou omáčkou a majonézou

3 náročnost
30 minut
+ 3 dny odležení, 4 dny marinování  
Bolen na kyselo - detail
Bolen
  • 1 ks bolena
  • 1 sklenička tatarské omáčky
  • 1 sklenička majonézy
  • mletý černý pepř
  • olivový olej
  • sůl
  • Na lák:
  • 1 l octa
  • 1 l vody
  • 3 ks bobkové listy
  • 3 ks cibule
  • 1 ks sušené feferonky
  • 1 lžička cukru
  • několik kuliček černého pepře
  • několik kuliček nového koření
  • Příprava

    1. Vykuchaného bolena stáhneme z kůže, naporcujeme na podkovy asi 1 cm široké, které řádně propereme, vysušíme a poté hojně nasolíme
    2. Maso vložíme do kameninové nádoby nebo do sklenice a dáme na tři dny do chladna proležet
    3. Uleželé porce bolena vyndáme z nádoby a opět je propláchneme
    4. Ryby vkládáme opět do kameninové nádoby nebo do sklenice a prokládáme cibulí kterou jsme vytáhli z povařeného nálevu, vyskládanou sklenici zalijeme prochladlým lákem
    5. Vše necháme uležet nejméně 4 dny, pak lák slijeme a z masa odstraníme jen velké kosti, malé se krásně rozloží
    6. Rybu dochutíme pepřem a solí, mírně zalijeme olivovým olejem a nakonec promícháme s tatarskou omáčkou smíchanou půl na půl s majonézou
    7. Salát ihned podáváme nebo uchováváme v menších, důkladně zavřených sklenicích v lednici.

    Příprava láku na naložení:
    Oloupanou cibuli nakrájenou na plátky svaříme s ostatními ingrediencemi, povaříme 5 minut, pak nálev odstavíme a necháme vychladnout.

    Doporučení

    V bodě 4 tohoto receptu můžeme rybí maso navíc proložit i několika kolečky citrónu. Tatarskou omáčku můžete nahradit bílým neochuceným jogurtem.

    Nejčtenější články

    Truman je sice škodná, ale má skvělé maso!

    Trumani, jinak také sumečci američtí, patří mezi ty ryby které rybáři nemají v lásce. Jde o invazivní druh, ten v revíru dokáže nadělat opravdu velkou paseku. Při chytání, například na žížaly, k háčku nepustí žádnou jinou rybu. Ano, jsou místa, které trumani okupují ve velkém množství, na těchto místech se pak nedá chytnou například pěkného kapra, úhoře, či jinou vysněnou rybu. I když jsou trumani v revírech neštěstím, někteří rybáři je přesto dokáží využít. Nejen že si při cíleném lovu trumanů člověk dobře zachytá, také jejich maso je výtečné a stojí za to si ho připravit na grilu, v oleje, nebo například v udírně.

    Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky? – Výsledky ankety!

    Nedávno jsme ukončili hlasování v naší anketě s otázkou: „Mělo by se v Česku zakázat chytat na živé nástražní rybky?“ Hlasovalo celkem 3574 čtenářů a poměrně jasně se vyjádřili proti případnému zákazu lovu na živé nástražní rybky na svazových, ale i soukromých vodách v Česku.

    Kam v létě za rybařením – tipy na výlety s celou rodinou

    Léto je ideální dobou pro to, trávit většinu času s rodinou nebo partou přátel poblíž vody. Rybářům se pak už jen nabízí možnost spojit příjemné s užitečným, vzít své nejbližší za dobrodružstvím a ukázat jim v čem tkví kouzlo rybaření. Která místa v Čechách jsou pro rodiny či větší partu lidí ty nejlepší?