Rybářský rozcestník

Bolen na kyselo

Odležené podkovy z bolena, naložené do sladkokyselého láku, servírované okořeněné a promíchané s tatarskou omáčkou a majonézou

3 náročnost
30 minut
+ 3 dny odležení, 4 dny marinování  
Bolen na kyselo - detail
Bolen
  • 1 ks bolena
  • 1 sklenička tatarské omáčky
  • 1 sklenička majonézy
  • mletý černý pepř
  • olivový olej
  • sůl
  • Na lák:
  • 1 l octa
  • 1 l vody
  • 3 ks bobkové listy
  • 3 ks cibule
  • 1 ks sušené feferonky
  • 1 lžička cukru
  • několik kuliček černého pepře
  • několik kuliček nového koření
  • Příprava

    1. Vykuchaného bolena stáhneme z kůže, naporcujeme na podkovy asi 1 cm široké, které řádně propereme, vysušíme a poté hojně nasolíme
    2. Maso vložíme do kameninové nádoby nebo do sklenice a dáme na tři dny do chladna proležet
    3. Uleželé porce bolena vyndáme z nádoby a opět je propláchneme
    4. Ryby vkládáme opět do kameninové nádoby nebo do sklenice a prokládáme cibulí kterou jsme vytáhli z povařeného nálevu, vyskládanou sklenici zalijeme prochladlým lákem
    5. Vše necháme uležet nejméně 4 dny, pak lák slijeme a z masa odstraníme jen velké kosti, malé se krásně rozloží
    6. Rybu dochutíme pepřem a solí, mírně zalijeme olivovým olejem a nakonec promícháme s tatarskou omáčkou smíchanou půl na půl s majonézou
    7. Salát ihned podáváme nebo uchováváme v menších, důkladně zavřených sklenicích v lednici.

    Příprava láku na naložení:
    Oloupanou cibuli nakrájenou na plátky svaříme s ostatními ingrediencemi, povaříme 5 minut, pak nálev odstavíme a necháme vychladnout.

    Doporučení

    V bodě 4 tohoto receptu můžeme rybí maso navíc proložit i několika kolečky citrónu. Tatarskou omáčku můžete nahradit bílým neochuceným jogurtem.

    Nejčtenější články

    Okouni jsou nejen hájení, od letošního roku mají i míru!

    Kdo byl zvyklý v lednu či únoru počíhat si na okouny, má již druhým rokem smůlu. Okoun se dostal do kategorii ryb, které jsou část roku hájené, tedy nesmí se cíleně chytat a pokud přeci jen skončí na háčku, musí být šetrně puštěné zpět do vody. Ovšem pozor! Letos se ochrana okounů ještě zpřísnila a nově má okoun spodní míru.

    Jak na úhoře s feederovým prutem

    Ten, kdo propadl chytání na feeder, si rozhodně rád zkusí s tímto prutem i lov úhořů. Feeder je k chytání úhořů stejně dobrý, jako klasické pruty na položenou. Jen se musí vědět, jak na to!

    Druhy ryb doporučené k uzení

    Následující seznam představuje stručný přehled nejběžnějších druhů ryb vhodných k uzení, které si můžete sami chytit, nebo také koupit v obchodech. Samozřejmě existuje ještě mnoho dalších druhů, které lze rovněž použít k uzení.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím