Rybářský rozcestník

První chytání, aneb, co musí udělat rybář, než začne chytat

Máme platné rybářské dokumenty, doma jsme si udělali přípravu a vše potřebně nachystali k vodě, včetně svačiny a pití a právě jsme dorazili k vodě … co vše předchází chytání? Hodíme hned silon s návnadou do vody a začneme? Rozhodně ne!

První chytání - ilustrační foto

Je to k nevíře, ale když se člověk stane rybářem, povinností má více a více! Po příchodu k vodě, dřív, než si vůbec začneme vybalovat rybářské náčiní, musíme si ohlédnout místo, kde budeme chytat. Musí být čisté, bez papírků a jiného bordelu, jinak nás totiž místo chytání čeká úklid. Je to tak! Rybářský řád stanovuje povinnost rybáře, který musí před samotným chytáním mít místo uklizené a to i v případě, že „bordýlek“ neudělal sám! Pokud by totiž v průběhu chytání přišla rybářská stráž, mohla by za neuklizené místo udělit nějakou tu sankci.

Máme uklizeno a stále nevybalujeme! Musíme si totiž do lovného lístku zapsat docházku, tedy datum a místo lovu, přesně číslo svazové vody, kde chceme chytat. (Tohle se samozřejmě netýká soukromých vod!) A kde číslo najdeme? Všechny revíry jsou uvedeny v rybářském řádě a to jak mimopstruhové, tak ty pstruhové. Je to 6-místný kód, u kterého, kromě názvu dané lokality, je i uvedeno vše potřebné pro lov v daném místě. Tedy většinou informace o tom, co je tam zakázané, co se smí a nesmí právě v tomto úseku.

Máme tedy uklizeno, zapsáno a můžeme si vybalit vše potřebné. Připomínat, že musíme být tiše, nebouchat dveřmi od auta, necinkat zvonky u kola, nehalekat apod. to vše sice není zakázané, ale ryby vám to jistojistě vyplaší!

Máme vybaleno, jdeme hned chytat?

No, pokud znáte danou lokalitu, víte jaká je hloubka vody, kde je či není vázka, pak můžete. V opačném případě je dobré prozkoumat vodu, zjistit, co kde ve vodě leží, aby jste pak zbytečně nepřišli o část návazce, nebo dokonce o rybu, která by se vám zamotala pod břehem do nějaké vázky.

A jak případnou vázku najít?

Moderní rybáři mají echoloty, ovšem ty jsou na mnoha místech zakázané a také dost drahé. Rybáři začátečníkovi postačí, když si na kmenový vlasec dá větší olůvko a tím proháže místo, kde chce chytat. Hned zjistí, kde se nachází nějaká větev, kde je volné místo … a hlavně při pomalém smotávání, zda mu mezi lovným místem a břehem opět nevězí nějaká potopená větev, či skála. A co když ano? Pak je lépe házet do jiného místa, jinak můžete přijít o návazce, v horším případě i o pěknou rybu.

Jak změřit hloubku dna?

Existuje několik možností, jak změřit hloubku vody. Pokud budete chytat u břehu, nebo kousek od něj, nejlepší je změřit ho pomocí splávku a olůvka. Na vlasec přidejte splávek. Změřte si vzdálenost splávku od zátěže, na tu použijte těžší olůvko. Navázaný prut nahoďte do míst, kde chcete zjistit hloubku. Potom pomalu vypněte vlasec a pomocí splávku zjistíte hloubku v daném místě. Pokud se úplně potopí, je tam větší hloubka a splávek je třeba posunout směrem ke špičce. Pokud naopak zůstane ležet na vodě, je tam mělčeji a splávek je třeba posunout směrem k olůvku. Až bude po náhozu pěkně plavat jak má, vytáhněte olůvko a vzdálenost mezi olůvkem a splávkem je hloubka vody v místě, kde jste ji měřili.

Měření dna - ilustrační foto

Měření dna – ilustrační foto

A slovo na závěr

Lovné místo je dobré, před samotným započetím lovu, zakrmit. Zakrmujeme jen ten kousek místa, kde hodláme chytat. Stačí 2 až tři lopatky, či hrsti, pak, v průběhu lovu občas místo opět prohodíme drobným krmením. Zajistíme si tak zájem ryb o dané místo a tak i potencionální úlovek.

Tak, vše máme hotovo, nachystáno, tak se dejte do toho a užívejte si chytání!

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím