Rybářský rozcestník

Preparace rybích hlav

Někdo by měl rád své trofeje pěkně pověšené v předsíni. Jde to dvěma způsoby, použít fotoaparát a pak si na zeď pověsit obrázek, třeba pěkně zarámovaný, nebo využít umění preparace a na zeď přidělat skutečnou hlavu ryby, ovšem dobře usušenou a nalakovanou.

Jak tedy preparovat rybí hlavy?

Nožem oddělíme hlavu asi 2 až 3 cm za žaberními oblouky, včetně prsních ploutví, ty nikdy neodřezáváme. Většinou se vyplatí preparovat více hlav na ráz, tedy omytou hlavu vložíme do mikrotenového sáčku a uchováme v mrazáku. Až po sezónně se pustíme do samotné preparace.

Všechny hlavy v zimě vytáhneme z mrazáku, nechám je rozmrazit a co nejvíce z nich vydlabeme zbylé maso, hlavně pak ze zadní části. Poté hlavy důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Jednotlivé kusy přibijeme drobnými hřebíčky na vhodné prkénko.

sumec-preparace-roman2

Preparace rybích hlav – hlava sumce.

Jeden hřebíček zatlučeme v místě hřbetní části, další dva propíchneme skrze skřele a jeden hřebíček pak dáme zespodu hlavy. Každou hlavu přibijeme kolmo k prkénku. Tlamu ryb rozevřeme a zajistíme vhodnou vzpěrou, stačí kousek očištěného klacíku. Velikost rozevření tlamy volíme podle toho, jak se nám to líbí. Každá hlava by měla mít jiný stupeň otevření, ať pak na stěně nevypadají všechny stejně.

Prkénka s hlavami ponoříme do vhodné nádoby s technickým lihem, který můžeme zředit vodou v poměru 1:1. Líh zajistí to, že se zbylá svalovina ztratí a zničí také všechny případné baktérie. Hlavy necháme takto odležet asi 1 měsíc, musí být zaklopené, jinak se líh začne odpařovat a šířit strašný palčivý pach. Postup můžeme také změnit. Nejprve obrané hlavy vložíme do lihu a až pak je oprané a očištěné například kartáčkem na zuby přišpendlíme na prkénko. Ovšem jistější je hlavy na formovat a zafixovat na prkénku před samotným lihováním. Líh použijeme klidně několikrát, na více hlav, ale rozhodně ho nenecháváme do příštího roku!

Preparace rybích hlav - vlkouš.

Preparace rybích hlav – vlkouš.

Hlavy necháme ve větratelné teplé místnosti důkladně oschnout. Skvělé je to například v kotelně s pootevřeným oknem. Ale pozor, hlavy nedáváme na přímé teplo, musí oschnout pozvolna, jinak by hrozilo jejich popraskání. Postačí asi 1 týden, pak se oční důlky propadnou a kůže úplně seschne.

Suché hlavy můžeme doplnit skleněnými oky, ty se dnes běžně dají objednat na internetu. Ale pozor, ať je jejich velikost přirozená! Jinak hlavy nalakujeme, včetně podložky, na které jsou přidělané, nejlépe menším štětcem, kterým se dostaneme do všech záhybů rybí hlavy a máme hotovo. Necháme vše důkladně zaschnout, pak jen přiděláme na podložku vhodné očko či háček a můžeme si trofeje pověsit.

Nejčtenější články

Má první rybářská výprava, aneb důkladná domácí příprava

Ano, je to tu, mám platné rybářské doklady, něco jsem se o rybách naučil a tak konečně mohu k vodě si pěkně zachytat. Ale kam vyrazit? A co si kromě základní rybařiny ještě vzít s sebou? Také znalost místa, kde chci chytat, mě může zajistit úspěšný lov, proto neváhejte a poraďte se se zkušenými rybáři, ti vám rádi poradí, kam vyrazit.

Co dělat, když přední brzda navijáku nejde utáhnout

Už se vám někdy stalo, že jste chtěli dotáhnout brzdu navijáku a ono to nešlo? Je to velký průšvih, protože pak nejde ani navinout nahozenou nástrahu ke břehu. Člověk si nějak poradí, ale naviják je s prokluzující brzdou prostě nefunkční. Většinou jde o stržení závitu ve středu krytu brzdy. Co s tím, vyhodit naviják? Ne! Jedno relativně prosté a levné řešení existuje. Lze obrátit mosazný střed.

Lov s method feeder krmítkem – umístění nástrahy s háčkem

Při chytání ryb s feederovým prutem a method feeder krmítkem máme několik možností, jak nabídnout nástrahu s háčkem rybám. Buď ji můžeme úplně schovat v krmení, nebo naopak nástrahu nechat viditelnou. Ale je více možností.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím