Rybářský rozcestník

Preparace rybích hlav

Někdo by měl rád své trofeje pěkně pověšené v předsíni. Jde to dvěma způsoby, použít fotoaparát a pak si na zeď pověsit obrázek, třeba pěkně zarámovaný, nebo využít umění preparace a na zeď přidělat skutečnou hlavu ryby, dobře usušenou a nalakovanou.

Preparace rybích hlav - hlava štiky.

Jak tedy preparovat rybí hlavy?

Nožem oddělíme hlavu asi 2 až 3 cm za žaberními oblouky, včetně prsních ploutví, ty nikdy neodřezáváme. Většinou se vyplatí preparovat více hlav na ráz, tedy omytou hlavu vložíme do mikrotenového sáčku a uchováme v mrazáku. Až po sezónně se pustíme do samotné preparace.

Všechny hlavy v zimě vytáhneme z mrazáku, nechám je rozmrazit a co nejvíce z nich vydlabeme zbylé maso, hlavně pak ze zadní části. Poté hlavy důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Jednotlivé kusy přibijeme drobnými hřebíčky na vhodné prkénko.

sumec-preparace-roman2

Preparace rybích hlav – hlava sumce.

Jeden hřebíček zabijem v místě hřbetní části, další dva propíchneme skrze skřele a jeden hřebíček pak dáme ze spodu hlavy. Každou hlavu přibijeme kolmo k prkénku. Tlamu ryb rozevřeme a zajistíme vhodnou zpěrou, stačí kousek očištěného klacíku. Velikost rozevření tlamy volíme podle toho, jak se nám to líbí. Každá hlava by měla mít jiný stupěň otevření, ať pak na stěně nevypadají všechny stejně.

Prkénka s hlavami ponoříme do vhodné nádoby s technickým lihem, který můžeme zředit vodou v poměru 1:1. Líh zajistí to, že se zbylá svalovina ztratí a zničí také všechny případné baktérie. Hlavy necháme takto odležet asi 1 měsíc, musí být zaklopené, jinak se líh začne odpařovat a šířit strašný palčivý pach. Postup můžeme také změnit. Nejprve obrané hlavy vložíme do lihu a až pak je oprané a očištěné například kartáčkem na zuby přišpendlíme na prkénko. Ovšem jistější je hlavy naformovat a zafixovat na prkénku před samotným lihováním. Líh použijeme klidně několikrát, na více hlav, ale rozhodně ho nenecháváme do příštího roku!

Preparace rybích hlav - vlkouš.

Preparace rybích hlav – vlkouš.

Hlavy necháme ve větratelné teplé místnosti důkladně oschnout. Skvělé je to například v kotelně s pootevřeným oknem. Ale pozor, hlavy nedáváme na přímé teplo, musí oschout pozvolna, jinak by hrozilo jejich popraskání. Postačí asi 1 týden, pak se oční důlky propadnou a kůže úplně seschne.

Suché hlavy můžeme doplnit skleněnými oky, ty se dnes běžně dají objednat na internetu. Ale pozor, ať je jejich velikost přirozená! Jinak hlavy nalakujeme, včetně podložky, na které jsou přidělané, nejlépe menším štětcem, kterým se dostaneme do všech záhybů rybí hlavy a máme hotovo. Necháme vše důkladně zaschnout, pak jen přiděláme na podložku vhodné očko či háček a můžeme si trofeje pověsit.

Nejčtenější články

Základní návazce a koncové sestavy pro boilie a pelety

D-Rig, S-rig, plovoucí návazec s Pop Up bolie nebo peletkou, návazce pro lov ve vodním sloupci …. no, pro začínající, ale i mírně pokročilé rybáře těch názvů je až moc! 🙂 Moderní kaprařina má opravdu rozmanité názvosloví různých důmyslných sestav koncových návazců. Jejich použití bývá závislé nejen na typu revíru, ale také na dalších okolnostech, například na hloubce vodního sloupce v místě lovného místa, zda je dno bahnité nebo naopak písečné, mírně zarostlé nebo naopak s hojným rostlinstvem na dně… Ani v tomto článku nedokážeme ukázat všechny možnosti, jak uvázat a nabídnout nástrahu rybám. Najdete zde ale takový základní výběr návazců, které se v dnešní době nejvíce používají při lovu kaprovitých ryb na boilies a pelety.

Honza Hubka a Jakub Kolář se stali mistry světa v lovu dravých ryb z lodě!

Přátelé, naše reprezentace získala tento víkend v Anglii stříbrné medaile a posádka Honza Hubka a Jakub Kolář se stali mistry světa v lovu dravých ryb z lodě. Skvělý úspěch a velká gratulace celému týmu. 👍🎸🍀💪🙏👌

Devadesát tun ryb z Buňkova na Pardubicku musí zlikvidovat kvůli viru

Ryby v rybníce Buňkov v Břehách na Pardubicku jsou nakažené herpes virem. Není přenosný na člověka, ale mohl by se rozšířit do dalších chovů. Veterináři proto nařídili usmrcení ryb z celé chovné plochy. Výlov začne ve středu.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím