Rybářský rozcestník

Preparace rybích hlav

Někdo by měl rád své trofeje pěkně pověšené v předsíni. Jde to dvěma způsoby, použít fotoaparát a pak si na zeď pověsit obrázek, třeba pěkně zarámovaný, nebo využít umění preparace a na zeď přidělat skutečnou hlavu ryby, ovšem dobře usušenou a nalakovanou.

Jak tedy preparovat rybí hlavy?

Nožem oddělíme hlavu asi 2 až 3 cm za žaberními oblouky, včetně prsních ploutví, ty nikdy neodřezáváme. Většinou se vyplatí preparovat více hlav na ráz, tedy omytou hlavu vložíme do mikrotenového sáčku a uchováme v mrazáku. Až po sezónně se pustíme do samotné preparace.

Všechny hlavy v zimě vytáhneme z mrazáku, nechám je rozmrazit a co nejvíce z nich vydlabeme zbylé maso, hlavně pak ze zadní části. Poté hlavy důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Jednotlivé kusy přibijeme drobnými hřebíčky na vhodné prkénko.

sumec-preparace-roman2

Preparace rybích hlav – hlava sumce.

Jeden hřebíček zatlučeme v místě hřbetní části, další dva propíchneme skrze skřele a jeden hřebíček pak dáme zespodu hlavy. Každou hlavu přibijeme kolmo k prkénku. Tlamu ryb rozevřeme a zajistíme vhodnou vzpěrou, stačí kousek očištěného klacíku. Velikost rozevření tlamy volíme podle toho, jak se nám to líbí. Každá hlava by měla mít jiný stupeň otevření, ať pak na stěně nevypadají všechny stejně.

Prkénka s hlavami ponoříme do vhodné nádoby s technickým lihem, který můžeme zředit vodou v poměru 1:1. Líh zajistí to, že se zbylá svalovina ztratí a zničí také všechny případné baktérie. Hlavy necháme takto odležet asi 1 měsíc, musí být zaklopené, jinak se líh začne odpařovat a šířit strašný palčivý pach. Postup můžeme také změnit. Nejprve obrané hlavy vložíme do lihu a až pak je oprané a očištěné například kartáčkem na zuby přišpendlíme na prkénko. Ovšem jistější je hlavy na formovat a zafixovat na prkénku před samotným lihováním. Líh použijeme klidně několikrát, na více hlav, ale rozhodně ho nenecháváme do příštího roku!

Preparace rybích hlav - vlkouš.

Preparace rybích hlav – vlkouš.

Hlavy necháme ve větratelné teplé místnosti důkladně oschnout. Skvělé je to například v kotelně s pootevřeným oknem. Ale pozor, hlavy nedáváme na přímé teplo, musí oschnout pozvolna, jinak by hrozilo jejich popraskání. Postačí asi 1 týden, pak se oční důlky propadnou a kůže úplně seschne.

Suché hlavy můžeme doplnit skleněnými oky, ty se dnes běžně dají objednat na internetu. Ale pozor, ať je jejich velikost přirozená! Jinak hlavy nalakujeme, včetně podložky, na které jsou přidělané, nejlépe menším štětcem, kterým se dostaneme do všech záhybů rybí hlavy a máme hotovo. Necháme vše důkladně zaschnout, pak jen přiděláme na podložku vhodné očko či háček a můžeme si trofeje pověsit.

Nejčtenější články

NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

Žebrové krmítko naplněné pečivem

V žebrovém krmítku skvěle drží jak větší kusy rohlíku, tak i kousky chleba. Lze pečivem naplnit a plně nahradit klasickou zakrmovací směs. I když jde o nouzové řešení, pokud nám například dojde zakrmovací směs, občas se vyplatí pečivo nasadit i místo krmné směsi jako hlavní zakrmovací složku krmení.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím