Rybářský rozcestník

Preparace rybích hlav

Někdo by měl rád své trofeje pěkně pověšené v předsíni. Jde to dvěma způsoby, použít fotoaparát a pak si na zeď pověsit obrázek, třeba pěkně zarámovaný, nebo využít umění preparace a na zeď přidělat skutečnou hlavu ryby, ovšem dobře usušenou a nalakovanou.

Jak tedy preparovat rybí hlavy?

Nožem oddělíme hlavu asi 2 až 3 cm za žaberními oblouky, včetně prsních ploutví, ty nikdy neodřezáváme. Většinou se vyplatí preparovat více hlav na ráz, tedy omytou hlavu vložíme do mikrotenového sáčku a uchováme v mrazáku. Až po sezónně se pustíme do samotné preparace.

Všechny hlavy v zimě vytáhneme z mrazáku, nechám je rozmrazit a co nejvíce z nich vydlabeme zbylé maso, hlavně pak ze zadní části. Poté hlavy důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Jednotlivé kusy přibijeme drobnými hřebíčky na vhodné prkénko.

sumec-preparace-roman2

Preparace rybích hlav – hlava sumce.

Jeden hřebíček zatlučeme v místě hřbetní části, další dva propíchneme skrze skřele a jeden hřebíček pak dáme zespodu hlavy. Každou hlavu přibijeme kolmo k prkénku. Tlamu ryb rozevřeme a zajistíme vhodnou vzpěrou, stačí kousek očištěného klacíku. Velikost rozevření tlamy volíme podle toho, jak se nám to líbí. Každá hlava by měla mít jiný stupeň otevření, ať pak na stěně nevypadají všechny stejně.

Prkénka s hlavami ponoříme do vhodné nádoby s technickým lihem, který můžeme zředit vodou v poměru 1:1. Líh zajistí to, že se zbylá svalovina ztratí a zničí také všechny případné baktérie. Hlavy necháme takto odležet asi 1 měsíc, musí být zaklopené, jinak se líh začne odpařovat a šířit strašný palčivý pach. Postup můžeme také změnit. Nejprve obrané hlavy vložíme do lihu a až pak je oprané a očištěné například kartáčkem na zuby přišpendlíme na prkénko. Ovšem jistější je hlavy na formovat a zafixovat na prkénku před samotným lihováním. Líh použijeme klidně několikrát, na více hlav, ale rozhodně ho nenecháváme do příštího roku!

Preparace rybích hlav - vlkouš.

Preparace rybích hlav – vlkouš.

Hlavy necháme ve větratelné teplé místnosti důkladně oschnout. Skvělé je to například v kotelně s pootevřeným oknem. Ale pozor, hlavy nedáváme na přímé teplo, musí oschnout pozvolna, jinak by hrozilo jejich popraskání. Postačí asi 1 týden, pak se oční důlky propadnou a kůže úplně seschne.

Suché hlavy můžeme doplnit skleněnými oky, ty se dnes běžně dají objednat na internetu. Ale pozor, ať je jejich velikost přirozená! Jinak hlavy nalakujeme, včetně podložky, na které jsou přidělané, nejlépe menším štětcem, kterým se dostaneme do všech záhybů rybí hlavy a máme hotovo. Necháme vše důkladně zaschnout, pak jen přiděláme na podložku vhodné očko či háček a můžeme si trofeje pověsit.

Nejčtenější články

Chcete se seznámit u vody na rybách? Na Fecebooku lze najít dokonce dvě rybářské seznamky!

Pokud hledáte svou životní lásku, nebo jen kamarádku či parťáka na ryby, lze na Facebooku sledovat jednu ze dvou rybářských seznamek. Třeba právě tam poznáte toho správného parťáka na ryby a je jedno, zda to bude kamarád či kamarádka či budoucí přítel či přítelkyně. Každopádně jde o skvělou možnost, jak se seznámit, aby jste u vody na rybách mohli sdílet své zážitky i s někým druhým.

Nová rubrika na našem webu: Karavan fishing – nejen po Česku s postelí na kolečkách na rybách

Na našem webu Rybářský rozcestník.cz jsme pro všechny milovníky rybaření a karavaningu vytvořili novou rubriku! Jde o články jak pro začínající rybáře, co si sebou na rybářské výpravy vozí postel na kolečkách, tak i pro zkušené pardy, co si rybaření s „bydlíkem“ užívají již léta.

Ořezáním boilie zrychlíte jeho poločas rozpadu

Pokud marně čekáme na záběr při lovu na boilies, nebo, chceme-li urychlit zájem ryb o nástrahu pod háčkem, někdy stačí jen boilie pod háčkem ořezat. Zrychlíme tak poločas rozpadu boilies, uvolňování látek do okolí a někdy dokážeme tímto drobným zásahem přemluvit k záběru zkušenější ryby, které s běžnými tvary, tedy v tomto případě koulí, mají špatné zkušenosti.